Decembrová inflácia vzrástla na 5,8 percenta, zdraželi najmä potraviny či stavebné materiály

0

15.1.2022 Medziročný rast cien v decembri 2021 bol 5,8 %, čo bola najvyššia mesačná hodnota od decembra 2004. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, medzimesačný aj medziročný vývoj v decembri ovplyvňovali hlavne rastúce ceny za vybrané potraviny, stavebné materiály v položkách bývania a pribudli aj vyššie ceny v kategórii, ktorá zastrešuje noviny a periodiká ovplyvnené rastúcimi cenami papiera.

Infláciu v decembri medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 6,3 %, čo bola najvyššia mesačná hodnota v roku 2021. Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili avizované rastúce ceny pekárenských výrobkov a tiež mlieka a syrov, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 6 %. V decembri sa zdynamizoval aj rast cien za oleje a tuky, medziročne sme zaplatili takmer o pätinu viac.

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností, bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 4,2 %, čo bolo najviac v roku 2021, minulý mesiac to bolo 4 %. Ide najmä o vplyv drahších stavebných materiálov, ktoré vstupujú do rôznych zložiek výdavkov patriacich do tohto odboru a dosahujú nadpriemerné medzimesačné rasty takmer nepretržite už od jari minulého roka.

Viac k témam: Inflácia, Nárast cien, Zdražovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Decembrová inflácia vzrástla na 5,8 percenta, zdraželi najmä potraviny či stavebné materiály © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -