Čína odmieta tvrdenia MI5 o zasahovaní do politiky Veľkej Británie, vraj sú príliš posadnutí bondovkami

0

15.1.2022 Čína odmieta tvrdenie britskej spravodajskej služby MI5, podľa ktorej sa Peking prostredníctvom právničky so sídlom v Londýne snaží . Čína označila správy MI5 ako

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin povedal, že Peking takéto aktivity. Dodal, že tí, ktorí stoja za obvinením, môžu byť až príliš

Predsedníčka Dolnej snemovne Lindsay Hoyleová vo štvrtok poslala zákonodarcom varovanie od spravodajskej služby MI5, v ktorom tvrdí, že právnička Christine Leeová konala v koordinácii s Komunistickou stranou Číny.

Tá sa podľa MI5 snaží budovať väzby s vplyvnými osobnosťami, aby sa zabezpečilo, že britská politická scéna bude priaznivo naklonená politike Pekingu. Samotná Leeová údajne sprostredkovala dary pre britské politické strany a zákonodarcov. Tí sú povinní priznať pôvod darov, ktoré dostávajú, a to od voličov alebo subjektov registrovaných v Spojenom kráľovstve.

Vzťahy medzi Britániou a Čínou majú ďaleko od optimálnych. Predstavitelia Spojeného kráľovstva obviňujú Peking z ekonomických úskokov a porušovania ľudských práv. Šéf spravodajskej služby MI6 Richard Moore v novembri označil Čínu za jednu z najväčších hrozieb pre Britániu a jej spojencov.

Viac k témam: Medzinárodné vzťahy, Špionáž, Zahraničná politika
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína odmieta tvrdenia MI5 o zasahovaní do politiky Veľkej Británie, vraj sú príliš posadnutí bondovkami © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -