Poslanci budú v utorok na mimoriadnej schôdzi rokovať o referende a obrannej dohode s USA

0

14.1.2022 Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa má prijať uznesenie o vyhlásení referenda, sa uskutoční v utorok 18. januára o 13:00 hodine. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou kancelárie parlamentu. O zvolanie schôdze požiadali poslanci opozičnej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.
Smer je pripravený spustiť petíciu
Občania by mali v referende odpovedať na otázku, či súhlasia, aby Národná rada SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojený štátov amerických. Dohodu v stredu 12. januára schválila vláda.

Smer-SD predpokladá, že vládna koalícia nepodporí program mimoriadnej schôdze a bude chcieť dohodu s USA schváliť už na riadnej februárovej schôdzi parlamentu. Smer-SD v tom prípade pôjde do petičnej akcie s cieľom vyhlásiť referendum. Ľudia by sa mali vyjadriť k trom otázkam.
Zmena ústavy
Prvou je, či súhlasia so zmenou ústavy, aby bolo možné uskutočniť predčasné parlamentné voľby buď na základe referenda alebo ústavného zákona. Druhá otázka sa má podľa Fica týkať „amerických základní na Slovensku“.

Tretia otázka sa môže týkať napríklad zastropovania veku odchodu do dôchodku alebo minimálnej mzdy. Predseda Smeru-SD Robert Fico o obrannej zmluve s USA povedal, že Slovensko ju nepotrebuje a k jej podpísaniu ho nič nezaväzuje.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, obranná dohoda USA a Slovenska, Referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci budú v utorok na mimoriadnej schôdzi rokovať o referende a obrannej dohode s USA © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -