Heger odmieta akékoľvek košpirácie súvisiace s obrannou zmluvou s USA, voči dezinformáciám sa už ohradila aj americká veľvyslankyňa

0

7.1.2022
aktualizované 6. januára 15:36

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odmieta akékoľvek konšpirácie spojené s Dohodou o obrannej spolupráci Slovenska a Spojených štátov amerických, ktorá upravuje podmienky obrannej spolupráce. Dodáva, že Slovensko je poslednou krajinou v rámci východnej hranice Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorá túto dohodu ešte nemá uzatvorenú. Podpísalo ju aj Poľsko či Maďarsko. V tlačovej správe o tom informovala Ľubica Janíková, hovorkyňa predsedu vlády SR.

Suverenita krajiny ohrozená nie je
Podľa premiéra ide v tomto prípade o rámcovú zmluvu, ktorá nedáva automatické právo žiadnemu vojakovi Spojených štátov na vstup do Slovenskej republiky.

„Ktokoľvek, kto sa snaží navodiť dojem, že Slovensko stráca touto zmluvou suverenitu, alebo že Spojené štáty budú môcť na základe tejto rámcovej zmluvy návažať svoju techniku a zbrane na územie Slovenskej republiky, buď túto zmluvu nečítal alebo zámerne zavádza,“ zdôraznil premiér. Dodáva, že akékoľvek aktivity ozbrojených síl USA na území SR musia byť samostatne schválené vládou alebo Národnou radou SR.

O návrhu rámcovej zmluvy po riadnom pripomienkovom konaní bude rokovať vláda a po jej schválení aj parlament. Podľa Hegera je celý proces maximálne transparentný a premiér k tejto téme očakáva kvalifikovanú diskusiu.


V hre je bezpečnosť krajiny
Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) ocenil premiérov jasný postoj, ktorý je podľa Korčoka dôležitý práve teraz, keď ide o bezpečnosť krajiny a „argumenty sú prehlušené bludmi a výkrikmi tých, ktorí sa nevedia zmieriť s tým, že Slovensko je súčasťou slobodného sveta”.

Korčok považuje za smutné, že sa s bezpečnosťou opäť politikárči. „V zásade nás to neprekvapuje v situácii, keď sa tu roky manipuluje verejná mienka a krajina, ktorá garantuje našu bezpečnosť a obranu, sa vedome vykresľuje ako hrozba,” skonštatoval minister vo svojom profile na sociálnej sieti.


Žiadne americké základne nevzniknú
Podľa americkej veľvyslankyne na Slovensku Bridget Brink Dohoda o spolupráci v oblasti obrany nevytvára žiadne americké základne na Slovensku, ozbrojené sily USA by sa do krajiny dostali len s povolením Slovenska.

„Dohoda o spolupráci v oblasti obrany uznáva slovenské právo a jurisdikciu, pričom je stále s dlhodobými dohodami NATO o disciplinárnych opatreniach v rámci ozbrojených síl,“ konštatuje veľvyslankyňa. Objavujúce sa informácie o dohode považuje za nepravdivé alebo zavádzajúce.

Viac k témam: Americká armáda, Konšpiračné teórie, obranná spolupráca medzi Slovenskom a USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger odmieta akékoľvek košpirácie súvisiace s obrannou zmluvou s USA, voči dezinformáciám sa už ohradila aj americká veľvyslankyňa © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -