Zmeny v riadení eurofondov priniesli výrazné zjednodušenia, tvrdí Remišovej ministerstvo

0

2.1.2022 Aktualizácia systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov priniesla výrazné zjednodušenia pre žiadateľov, prijímateľov aj poskytovateľov, čiže riadiace a sprostredkovateľské orgány.

Prispeli k tomu napríklad plná elektronická komunikácia, zrušenie povinnosti predkladať mimoriadne monitorovacie správy, ak sa nezačali realizovať aktivity projektu, ako aj značná redukcia počtu podmienok poskytnutia príspevku zo zdrojov Európskej únie.
Menej byrokracie, menej korupcie
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) v rámci hodnotenia eurofondov v roku 2021 informovalo, že novinkou v tejto oblasti je aj zverejňovanie najčastejších zistení kontrolných orgánov, aby sa žiadatelia o európske prostriedky vyvarovali chýb.

Pomocou pre nich je aj nová Jednotná príručka k verejnému obstarávaniu, zjednocujúca jeho pravidlá pre všetky operačné programy. „Zjednodušenia, ktoré sme zaviedli, znamenajú menej byrokracie, menej byrokracie znamená menej korupcie,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).
Antibyrokratické balíčky
Eurofondy podľa nej musia slúžiť v prvom rade ľuďom na zlepšenie kvality života, podporu pracovných miest, na obnovu škôl, na nemocnice či zdravšie životné prostredie. „Obnova Slovenska po kríze je veľmi dôležitá a robím všetko preto, aby nám k tomu pomohli aj dobre spravované eurofondy,“ dodala Remišová.

Ministerstvo investícií zaviedlo v riadení eurofondov od marca 2020 päť antibyrokratických balíčkov. Súčasťou prijatých opatrení je aj novela zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov s účinnosťou od 15. júna tohto roka.

Viac k témam: Aktualizácia, Eurofondy, Reforma
Zdroj: Webnoviny.sk – Zmeny v riadení eurofondov priniesli výrazné zjednodušenia, tvrdí Remišovej ministerstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -