Ruský súd zrušil ďalšiu ľudskoprávnu organizáciu, vyvolalo to pobúrenie verejnosti a kritiku zo zahraničia

0

31.12.2021 Moskovský súd nariadil rozpustenie ďalšej prominentnej ľudskoprávnej organizácie. Ľudskoprávne centrum Memorial zrušili deň po tom, čo ruský najvyšší súd odobral právny status jej sesterskej organizácii, medzinárodnej ľudskoprávnej skupine Memorial, ktorá sa preslávila štúdiami o politických represiách v Sovietskom zväze. Obe organizácie sa zaviazali, že sa proti rozhodnutiu súdov odvolajú a budú pokračovať vo svojej činnosti.

Obe organizácie úrady označili za zahraničných agentov, čo znamená dodatočnú vládnu kontrolu a nesie so sebou silné negatívne asociácie, ktoré môžu zdiskreditovať označené subjekty. Prokurátori v oboch prípadoch argumentovali, že organizácie opakovane porušili nariadenia, ktoré ich zaväzovali označovať sa za zahraničných agentov. Memorial aj Ľudskoprávne centrum Memorial obvinenia odmietajú ako politicky motivované.
Verejné pobúrenie a kritika zahraničia
Verdikty voči obom organizáciám si vyslúžili rozsiahle verejné pobúrenie aj kritiku zo zahraničia. Davy ľudí aj napriek mrazivému počasiu v utorok a v stredu prišli pred súdy, aby ich podporili.

Ruská vláda v uplynulých mesiacoch označila za zahraničných agentov viacero nezávislých médií, novinárov a ľudskoprávne skupiny. Niektoré dostali označenie „nežiaduce“, čo ich stavia mimo zákon, alebo ich obvinili z väzieb na „nežiaduce“ skupiny a niekoľko z nich muselo ukončiť činnosť alebo sa rozpustiť, aby zabránili ďalšiemu stíhaniu. Viacero ruských mimovládnych organizácií v uplynulých rokoch začalo fungovať ako neformálne subjekty, aby sa vyhli reštriktívnym zákonom.
Oznámenie o vysťahovaní
V sobotu úrady zablokovali webstránku ľudskoprávnej organizácie OVD-Info, ktorá monitoruje prípady politicky motivovaného zadržiavania a obetiam poskytuje právnu pomoc, a vyzvali platformy sociálnych médií, aby stiahli jej kontá, po tom, čo súd rozhodol, že webstránka obsahovala materiály, ktoré „ospravedlňujú činy extrémistických a teroristických skupín“.

V utorok zase moskovské úrady doručili ďalšej prominentnej ľudskoprávnej skupine oznámenie o vysťahovaní. Výbor pre občiansku pomoc, ktorý pomáha utečencom a migrantom v Rusku, informoval, že dostali dokument, ktorý ruší dohodu umožňujúcu využívanie priestoru bez náhrady, a nariadili im do mesiaca odísť.

Viac k témam: Ruská vláda, zrušenie organizácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský súd zrušil ďalšiu ľudskoprávnu organizáciu, vyvolalo to pobúrenie verejnosti a kritiku zo zahraničia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -