Pokuta 300 eur alebo hradenie časti liečby za pobyt v nemocnici. Čo by si vybrali nezaočkovaní Slováci?

0

27.12.2021 S rozdávaním 300, respektíve 200 eur pre zaočkovaných ľudí starších ako 60 rokov súhlasí približne tretina účastníkov prieskumu a nesúhlasí o niečo viac ako polovica respondentov.

Vyplýva to z výsledkov kontinuálneho prieskumu postojov obyvateľov Ako sa máte, Slovensko?, ktorý zastrešujú prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame a Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) spolu s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.
Hradenie časti nákladov za liečbu
Dvanásta vlna výskumu prebehla v období od 12. do 16. decembra 2021. Odhalila, že s návrhom, ktorý v snahe podporiť očkovanie rizikovej skupiny obyvateľstva predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), súhlasí 32,9 % opýtaných.
Viac o téme: Koronavírus
Naopak, s týmto opatrením nesúhlasí 52,5 % respondentov. Odpovedať na túto otázku nevedelo 14,6 % respondentov.
Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Nezaočkovaných respondentov sa anketári pýtali, ako by sa rozhodli, ak by boli postavení pred voľbu zaplatiť pokutu 300 eur alebo si v prípade hospitalizácie s ochorením COVID-19 hradiť časť nákladov za pobyt v nemocnici do výšky 1 500 eur.
Odškodnenie za nežiadúce účinky vakcín
Viac ako polovica nezaočkovaných respondentov by zvolila zaplatenie 300-eurovej pokuty, iba 21,4 % respondentov by radšej chcela uhradiť časť liečebných nákladov.

Až 28 % nezaočkovaných respondentov by sa však pri nutnosti voliť z týchto dvoch alternatív radšej dalo zaočkovať, pričom spomedzi nezaočkovaných a doteraz nerozhodnutých respondentov by to bolo až takmer 62 % a medzi odmietajúcimi očkovanie iba niečo cez 17 %.

Nezaočkovaných respondentov sa tiež pýtali, či by možnosť odškodnenia za prípadné nežiaduce účinky vakcín proti ochoreniu COVID-19 zmenila ich súčasný postoj k očkovaniu. Takmer 72 % nezaočkovaných by takáto možnosť odškodnenia nepresvedčila.

Naopak, u viac ako 28 % nezaočkovaných respondentov by takáto možnosť odškodnenia zmenila ich súčasný postoj k očkovaniu, pričom medzi nerozhodnutými by zmenilo názor až 56,2 % a medzi odmietajúcimi očkovanie 19,4 %.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Minister financií SR, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokuta 300 eur alebo hradenie časti liečby za pobyt v nemocnici. Čo by si vybrali nezaočkovaní Slováci? © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -