Rodičov rovnakého pohlavia musia v rámci Európskej únie uznať aj ostatné členské štáty

0

16.12.2021 Súdny dvor Európskej únie v utorok posilnil práva rodičov rovnakého pohlavia a ich detí v krajinách „európskej dvadsaťsedmičky“. Inštitúcia so sídlom v Luxemburgu uviedla, že dieťa s dvoma matkami registrované v jednej krajine EÚ musia uznať aj ostatné členské štáty únie.

Rozhodnutie bolo založené na prípade v Bulharsku, kde miestny súd spochybnil, či orgány môžu odmietnuť registráciu narodeného bulharského občana, ktorý sa dvom zosobášeným matkám narodil v Španielsku, ktoré už vytvorilo vzťah medzi dieťaťom a rodičom prostredníctvom rodného listu.
Jedno meno v jednej kolónke
V Bulharsku, kde neexistuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia, má rodný list jednu kolónku pre „matku“ a druhú pre „otca“, pričom v oboch môže byť uvedené len jedno meno, proti čomu bulharská matka dieťaťa namietala.

Neexistencia takéhoto bulharského rodného listu by totiž dieťaťu bránila v možnosti získať občiansky preukaz, a teda jeho slobode pohybu v rámci bloku, ktorá je jedným zo základných princípov EÚ.
Práva LGBT ľudí
„Toto je skutočným dôkazom toho, že EÚ je úniou rovnosti a tešíme sa na to, že dúhové rodiny budú môcť využívať svoje právo na slobodu pohybu a ďalšie základné práva na rovnakom základe ako ktokoľvek iný,“ povedala Arpi Avetisjanová z Medzinárodného združenia lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov (ILGA).

Pre skupinu ILGA predstavuje tento rozsudok súlad s minuloročným záväzkom predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Tá obhajovala práva LGBT ľudí a povedala: „Ak ste rodič v jednej krajine, ste rodičmi aj v ostatných krajinách.“

Viac k témam: Homosexuálne manželstvá, Registrované partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia, Rodičia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičov rovnakého pohlavia musia v rámci Európskej únie uznať aj ostatné členské štáty © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -