Neočkovaní Rakúšania môžu dostať pokutu do 3 600 eur, platí to pre osoby od 14 rokov

0

11.12.2021 Rakúsko plánuje ukladať ľuďom, ktorí sa budú vyhýbať povinnému očkovaniu proti koronavírusu, pokuty do sumy 3 600 eur. Povinnú vakcináciu chce krajina zaviesť vo februári pre všetkých občanov vo veku od 14 rokov. Informoval o tom vo štvrtok minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Zavedenie povinného očkovania rakúska vláda ako prvá v Európe ohlásila minulý mesiac. V uplynulých týždňoch načrtla podrobnosti navrhovanej legislatívy, pričom v tom má podporu dvoch z troch opozičných strán.
Viac o téme: Koronavírus
Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že výnimku z povinného očkovania budú mať tehotné ženy, hoci zdôraznil, že aj pre ne sa vakcinácia odporúča. Očkovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorým v tom bráni zdravotný stav, a ľudia, u ktorých ešte neuplynulo šesť mesiacov od zotavenia sa z ochorenia COVID-19. V prípade ľudí, ktorí sa nedajú zaočkovať a nevzťahuje sa na nich výnimka, náčrt legislatívy ráta s pokutou do sumy 3 600 eur.

Pri určení výšky pokuty sa však do úvahy bude brať príjem a finančné záväzky sankcionovaných ľudí. V Rakúsku je doteraz zaočkovaných 68 percent populácie, čo je v porovnaní so zvyškom západnej Európy relatívne nízka miera.

Viac k témam: Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Rakúsku, Očkovanie proti koronavírusu, Pokuty, Povinné očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Neočkovaní Rakúšania môžu dostať pokutu do 3 600 eur, platí to pre osoby od 14 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -