Podnikatelia v cestovnom ruchu z Tatier a Popradu plánujú aj štrajkovať, pre opatrenia im ide o vlastné životy

0

10.12.2021 Otvoriť pre očkovaných a prekonaných od 18. decembra všetky prevádzky vrátane reštaurácií a wellness, okamžité navýšenie podpory pre cestovný ruch z 10 percent na 20 z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci Plus plus od novembra, či zníženie DPH na 10 percent pre gastro segment od 1. apríla budúceho roka.

S takýmito požiadavkami vo štvrtok v Starom Smokovci vystúpili počas tlačovej konferencie zástupcovia obmedzených a zatvorených prevádzok z Vysokých Tatier a Popradu. Spoločne poukázali aj na to, že fungujúci cestovný ruch je v tomto regióne pilierom hospodárstva a zamestnanosti, ktorý živí približne 10-tisíc rodín od Ždiaru po Podbanské.

„Tento rok je výrazne horší ako prvý rok pandémie. Z 12 mesiacov sme zatvorení alebo výrazne obmedzení osem mesiacov. Dnes sme na tom tak, že mnohí z nás sme na pokraji krachu. Podniky sú zadlžené až po uši, v tomto mesiaci už nie je z čoho zamestnancom poslať výplaty,“ povedala vo štvrtok počas tlačovej konferencie s názvom Pohreb cestovného ruchu výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.
Cestovný ruch prvý na rane
Ako dodala, vláda SR stanovila pred 3. vlnou pandémie podľa vlastného vyjadrenia jasné pravidlá a spustila COVID automat.

„Zástupcovia z cestovného ruchu neboli vypočutí ani prizvaní k rokovaniam o týchto pravidlách, napriek tomu sme ich dodržiavali mnohokrát aj nad rámec stanoveného, kontrolovali sme OTP režim, testovali zamestnancov, starali sa o ich bezpečnosť i bezpečnosť klientov v našich prevádzkach zavedením prísnych hygienických štandardov, čo boli ďalšie a ďalšie náklady navyše,“ uviedla.

S meniacimi sa farbami COVID automatu sa však podľa nej pravidlá sprísňovali a cestovný ruch bol opäť prvý na rane. „Naše prevádzky sa zatvorili bez jasného plánu a scenára budúceho možného fungovania alebo odškodňovania. Tak, ako sme my rýchlo reagovali na každú farbu COVID automatu, očakávame rovnaký rýchly a aktívny prístup štátu k nám,“ poznamenala.
Iniciatíva Pomôžme našej nemocnici
Podnikatelia poukázali aj na ich iniciatívu s názvom Pomôžme našej nemocnici na podporu zdravotníkov a popradskej nemocnice. V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom (PSK) organizujú masívne mobilné očkovanie, v rámci ktorého sa už nechalo zaočkovať 1 500 ľudí.

Zástupcovia cestovného ruchu požadujú naplnenie verejného prísľubu, že vakcína je sloboda a otvorenie prevádzok. Okrem ďalších vyššie spomínaných požiadaviek chcú aj jasné pravidlá bez diskriminácie.

„Cestovný ruch v Slovenskej republike je ako jediný segment diskriminovaný v rámci celého priemyslu. Slovenský cestovný ruch je rovnako diskriminovaný v rámci krajín Európskej únie. Naši hostia k nám nemôžu prísť a plnohodnotne využívať všetky služby, ale môžu prejsť hranicu, či už do Poľska, Maďarska, Rakúska, a užívať si voľnosť zaočkovaných a služby cestovného ruchu,“ povedal predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Martin Novotný.

Podľa jeho slov sú podnikatelia v cestovnom ruchu pripravení svoje práva hájiť, ak to bude nevyhnutné, aj v Štrasburgu.
Protestom sme sa veľmi dlho bránili
V prípade, ak zástupcovia prevádzok a cestovného ruchu nedostanú odpoveď zo strany vlády v podobe návrhu férových riešení do 16. decembra, plánujú nátlak stupňovať a do Vianoc prísť aj priamo pred Úrad vlády SR v Bratislave.

„Protestom sme sa veľmi dlho bránili. Teraz však ide aj o naše životy. Plne preto podporujeme kroky, ktoré sa začali diať vo Vysokých Tatrách a stotožňujeme sa s požiadavkami, ktoré sú z hľadiska nášho prežitia absolútne kľúčové,“ poznamenal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.

Iniciatíva počíta s podporou majiteľov, riaditeľov a zástupcov firiem a organizácií z celého regiónu. V ďalších dňoch by sa k nim mali pridať aj ďalšie turistické regióny, ako je Liptov, Horehronie, Orava či Bratislava, ktoré podporia a odprezentujú ich základné požiadavky.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Gastro sektor, Koronavírus, Pandemické opatrenia, Turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia v cestovnom ruchu z Tatier a Popradu plánujú aj štrajkovať, pre opatrenia im ide o vlastné životy © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -