Štát chce novelou pomôcť firmám, ktorých „nepozornosť“ spôsobila výmaz z obchodného registra

0

10.12.2021 Spoločnosti, ktoré si nesplnili povinnosť premeny menovitej hodnoty vkladov a menovitej hodnoty základného imania zo slovenskej meny na euro, a následne boli vymazané z obchodného registra, budú môcť podľa všetkého ďalej fungovať.

Vláda totiž v stredu na návrh Ministerstva spravodlivosti SR schválila novelu Obchodného zákonníka. Ministri taktiež súhlasili, aby parlament o zmenách rokoval zrýchlene.
Za každé pracovné miesto treba bojovať
Rezort spravodlivosti v materiáli vysvetľuje, že dotknutým spoločnostiam ostáva po ich vymaže z obchodného registra v zásade len zákonná možnosť vyvolať konanie o dodatočnej likvidácii a v rámci nej ukončiť svoju činnosť. To sa však dotkne nielen spoločníkov firiem ale aj ich zamestnancov a obchodných partnerov.

„V súčasnej ekonomickej situácii, ktorá je mimoriadne poznačená šírením pandémie a právnou neistotou, je však namieste bojovať za každé pracovné miesto a každú osobu, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť,” zdôvodňuje zmeny ministerstvo.
Za výmaz môže ich nepozornosť
Zároveň dodáva, že štatutárne orgány podľa neho „snáď len nepozornosťou opomenuli” povinnosť, ktorá voči Obchodnému registru existovala od roku 2009, pričom sa k nej v roku 2019 pridali aj právne následky spočívajúce v hrozbe výmazu z obchodného registra.

Počet spoločností, ktorých sa uvedený problém týka nie je podľa rezortu zrejme vysoký a intenzívne s nimi komunikuje.
Mala by existovať aj ďalšia možnosť
Pre vymazane subjekty by pritom mala okrem dodatočnej likvidácie existovať aj iná možnosť. Touto je obnovenie zápisu v obchodom registri, ktoré umožní pokračovanie ich činnosti.

„Táto možnosť sa navrhuje zasadiť do rámca civilného mimosporového procesu a v rámci neho sa navrhuje podradiť pod konania o niektorých veciach právnických osôb. Výsledkom konania môže byť rozhodnutie súdu o obnovení zápisu,” vysvetľuje ministerstvo.

Týkať sa to bude iba tých firiem, ktoré boli vymazané pre nesplnenie povinnosti premeny menovitej hody, a to bol aj jediným dôvod ich výmazu.

Viac k témam: Novela zákona, Obchodný register, Obchodný zákonník, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Štát chce novelou pomôcť firmám, ktorých „nepozornosť“ spôsobila výmaz z obchodného registra © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -