Zväz cestovného ruchu nie je spokojný s opatreniami pre turizmus, vláda nemá zrejme žiadny plán

0

9.12.2021 Zamestnávatelia a podnikatelia združení vo Zväze cestovného ruchu SR (ZCR) sú znepokojení z prístupu a rozhodnutí politikov vo vláde o opatreniach v súvislosti s epidemickou situáciou a lockdownom. Považujú ich za nelogické, neúčinné a výrazne poškodzujúce podnikanie a fungovanie prevádzok.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Z tohto dôvodu vyzývajú vládu, aby prehodnotila ohlásené pravidlá pre poskytovanie služieb cestovného ruchu za primeraných podmienok ako v iných oblastiach spoločnosti, tak aby tieto podmienky boli porovnateľné s podmienkami v okolitých krajinách. Informoval o tom v stredu prezident ZCR Marek Harbuľák.
Vláda zrejme nemá plán
„Zároveň žiadame, aby boli zverejnené jasné kritéria a podmienky, pri splnení ktorých sa bude uplatňovať Covid automat. Ani po včerajšom (utorkovom) brífingu predstaviteľov vlády nie je jasné, akými pravidlami a opatreniami sa budeme riadiť po 9. januári 2022, teda počas zimnej turistickej sezóny,“ uviedol Harbuľák.

Nie sú totiž zodpovedané základné otázky, kedy a za akých okolností sa bude znova uplatňovať Covid automat. Chýbajúce odpovede podľa ZCR naznačujú, že vláda pravdepodobne nemá žiaden plán pre toto obdobie.
Opatrenia považujú za zmätočné a nedostatočné
Informácie o otvorení hotelov a lyžiarskych stredísk, ktoré budú len dočasne otvorené počas dvoch týždňov, sú podľa zástupcov cestovného ruchu nedostatočné a zmätočné. Obmedzovanie ubytovacej kapacity a potreba negatívnych testov pre návštevu hotelov a penziónov, bez možnosti využívať služby reštaurácii či iných voľnočasových služieb, nepovažujú za uvoľnenie podmienok.

„Práve naopak. Podmienky, ktoré boli prezentované pre ubytovacie zariadenia, sa neuplatňujú ani počas lockdownu v rámci výnimiek, medzi ktoré patria aj tzv. biznis cestujúci. Ohlásené opatrenia preto považujeme za absurdné a nelogické, také, ktoré nie sú uvoľnením, ale neodôvodneným sprísnením pravidiel,“ upozornil Harbuľák.
Slováci cestujú do zahraničia
Zväz cestovného ruchu opakovane poukazuje na skutočnosť, že opatrenia prijaté v súvislosti s tzv. lockdownom, umožňujú aj naďalej voľný pohyb a vycestovanie slovenských občanov do okolitých krajín a využívanie služieb hotelov, gastro prevádzok, lyžovania a iných, napríklad wellness služieb, najmä v susedných krajinách.

„Odmietame byť rukojemníkmi rozhodnutí vlády, ktoré sú neúčinné, neprispejú k zlepšeniu epidemiologickej situácie a v konečnom dôsledku spôsobujú iba zbytočné ekonomické škody domácim podnikom v cestovnom ruchu,“ dodal prezident ZCR.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Zväz cestovného ruchu nie je spokojný s opatreniami pre turizmus, vláda nemá zrejme žiadny plán © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -