Facebook má mať na svedomí šírenie nenávisti a genocídu Rohingov, od firmy Meta žiadajú veľké odškodné

0

9.12.2021 Rohinskí utečenci zažalovali materskú firmu sociálnej siete Facebook – spoločnosť Meta za to, že na svojich platformách nezastavila nenávistné príspevky mjanmarskej armády a jej podporovateľov proti tejto moslimskej etnickej skupine.

Žiadajú odškodné viac ako 150 miliárd dolárov. Hromadnú žalobu podali právnici v pondelok v Kalifornii.
Nenávistné prejavy a dezinformácie
Príchod Facebooku do Mjanmarska v roku 2011 podľa nich pomohol šíreniu nenávistných prejavov, dezinformácií a podnecovania násilia, čo „predstavovalo podstatnú príčinu a prípadné pokračovanie genocídy Rohingov“.

Algoritmy Facebooku podľa súdnych dokumentov zosilnili nenávistné prejavy voči Rohingom a firma nevynaložila dostatok peňazí na najatie moderátorov a kontrolórov faktov, ktorí hovorili miestnymi jazykmi alebo rozumeli politickej situácii.

Žalobcovia tiež tvrdia, že Facebooku sa nepodarilo zablokovať účty a stránky alebo odstrániť príspevky podnecujúce násilie alebo nenávistné prejavy namierené proti Rohingom. Podobnú žalobu už avizovali aj právnici v Spojenom kráľovstve.

Kombinované žaloby rohingských utečencov podávajú právnici v mene kohokoľvek na celom svete, kto prežil násilie alebo mal príbuzného, ktorý na následky násilia zomrel, uvádza agentúra AP. Meta, ktorá sa donedávna volala Facebook, zatiaľ neodpovedala na žiadosti o komentár.
Milión utečencov v Bangladéši
Perzekúcia a násilie v Mjanmarsku, ktoré sa začali v roku 2017, viedli k úteku tisícok Rohingov z krajiny.

Odhaduje sa, že v utečeneckých táboroch v susednom Bangladéši žije milión príslušníkov tejto menšiny. Zhruba 10-tisíc Rohingov sa dostalo do USA.

V roku 2018 ľudskoprávni odborníci Organizácie Spojených národov vyšetrujúci útoky na Rohingov uviedli, že Facebook zohral rolu pri šírení nenávistných prejavov.

Podľa právnych firiem, ktoré stoja za žalobami, viac ako 10-tisíc Rohingov prišlo o život a viac ako 150-tisíc čelilo fyzickému násiliu.

Viac k témam: Facebook, Genocída, Rohingovia, Šírenie nenávisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Facebook má mať na svedomí šírenie nenávisti a genocídu Rohingov, od firmy Meta žiadajú veľké odškodné © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -