Senát ústavného súdu odmietol sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika

0

7.12.2021 Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) v senáte zloženom z predsedu Rastislava Kaššáka a sudcov Jany Baricovej a Miloša Maďara na neverejnom zasadnutí senátu 30. novembra odmietol ústavnú sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 11. mája a proti uzneseniu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 18. mája tohto roku o jeho väzbe. ÚS SR o tom v pondelok informoval na svojom webe.

Kováčik je vinný z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov. Rozhodla o tom ešte v septembri samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská. Súd ho uznal za vinného aj pre skutky v rámci ktorých v apríli, respektíve v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu.

Tým podľa sudkyne spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti. Za to mu súd uložil úhrnný trest vo výške 14 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Takisto mu uložil trest prepadnutia majetku. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na mieste podal odvolanie proti výroku o vine aj výroku o treste. Celou vecou sa tak bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Viac k témam: Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Senát ústavného súdu odmietol sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -