Bývalý rakúsky kancelár Kurz sa chystá seknúť s politikou, dôležitejšie je pre neho dieťa

0

3.12.2021
aktualizované 2. decembra, 13:05

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz končí v politike. K tomuto kroku ho podľa jeho slov motivovalo nedávne narodenie jeho prvého dieťaťa.
Chcel posunúť Rakúsko správnym smerom
Tridsaťpäťročný Kurz sa vo štvrtok vyjadril, že robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby „posunul naše krásne Rakúsko o kúsok správnym smerom“.

Uznal, že počas svojej 10-ročnej kariéry urobil niekoľko chýb, trval však na tom, že nie je „ani svätec, ani zločinec“. „Som ľudská bytosť so silnými a slabými stránkami,“ povedal.
Kurza nahradil Schallenberg
Kurz v októbri rezignoval na post kancelára po tom, čo prokurátori oznámili, že je jednou z osôb, ktoré vyšetrujú pre údajné úplatkárstvo a porušenie dôvery. Zelení, menší koaličný partner ÖVP, žiadali jeho výmenu. Na poste kancelára ho nahradil dovtedajší minister zahraničia Alexander Schallenberg.

Kurz a jeho blízki spolupracovníci čelia obvineniam z toho, že sa pokúšali zabezpečiť jeho postup k predsedníctvu v ÖVP a vládnutiu v krajine s pomocou manipulovaných prieskumov verejnej mienky a priaznivých článkov v médiách financovaných z verejných peňazí. Politik, ktorý sa stal predsedom strany a kancelárom v roku 2017, akékoľvek previnenie popiera.  Ako vo štvrtok uviedol, teší sa na to, ako sa bude brániť pred danými obvineniami na súde.

Rakúske médiá informovali, že Kurza by mohol na čele ÖVP nahradiť minister vnútra Karl Nehammer. Tiež je podľa nich možné, že vystrieda Schallenberga na poste kancelára.

Viac k témam: Odchod z funkcie, Politika
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý rakúsky kancelár Kurz sa chystá seknúť s politikou, dôležitejšie je pre neho dieťa © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -