Rakúsko predĺžilo lockdown, obchody budú musieť skrátiť otváracie hodiny

0

2.12.2021 Celoštátny lockdown v Rakúsku predĺžili v súlade s očakávaniami do 11. decembra. Platí od 22. novembra v snahe zabrzdiť prudký rast počtu infekcií koronavírusom.
Viac o téme: Koronavírus
V rámci pokračujúceho lockdownu nastala jedna významná zmena. Základné obchody, ktoré doteraz mohli byť otvorené do 21:00, musia od štvrtka 2. decembra zatvoriť najneskôr o 19:00.
Opustenie domu v nevyhnutných prípadoch
Počas lockdownu môžu ľudia opustiť svoje domovy iba v nevyhnutných prípadoch, ako je nákup potravín alebo návšteva lekára. Školy zostali otvorené, ale vláda všetkých rodičov požiadala, aby svoje deti nechali doma, ak je to možné.

Lockdown v Rakúsku zaviedli po tom, ako priemerný denný počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v krajine v priebehu uplynulých týždňov narástol na niekoľkonásobne vyššie čísla a niektoré nemocnice varovali, že ich oddelenia intenzívnej starostlivosti sú takmer zaplnené.
Hrozia pokuty za neočkovanie
Rakúsko tiež nedávno oznámilo, že od 1. februára bude v krajine povinné očkovanie proti koronavírusu. Vláda uviedla, že ľuďom, ktorí sa nedajú zaočkovať, hrozia pokuty.

Počas prvých desiatich dní lockdownu zaznamenali pokles sedemdňovej incidencie. V utorok to bolo 894,2 prípadu na 100-tisíc obyvateľov, kým v deň začiatku lockdownu bola incidencia viac ako 1100 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Ďalšie kroky po 11. decembri budú závisieť od vývoja situácie, no ako uviedli niektorí vládni predstavitelia, lockdown by mohol naďalej pokračovať pre nezaočkovanú časť populácie.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Lockdown
Zdroj: Webnoviny.sk – Rakúsko predĺžilo lockdown, obchody budú musieť skrátiť otváracie hodiny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -