Členské štáty NATO sú konaním Ruska znepokojené, obávajú sa možného konfliktu

0

2.12.2021 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) zdôraznil, že členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sú znepokojené ostatnými presunmi ruských ozbrojených síl a ťažkej vojenskej techniky v blízkosti hraníc s Ukrajinou.

Uviedol to v závere prvého dňa prebiehajúceho dvojdňového stretnutia (30. novembra až 1. decembra) ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Rige. Prvý deň stretnutia v hlavnom meste Lotyšska bol venovaný hodnoteniu politickej a bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a príprave novej Strategickej koncepcie NATO.
Chcú konštruktívne vzťahy
Slovensko sa zasadzuje za vzájomný dialóg, ktorý povedie k deeskalácii napätia.

„Slovensko, ako aj Aliancia, chcú mať konštruktívne vzťahy s Ruskou federáciou a viesť s ňou otvorený dialóg. Aj preto, lebo sme znepokojení opätovným presunom veľkého množstva ruských ozbrojených síl blízko hranice s naším susedom Ukrajinou. Rovnako tak sa chceme s Ruskom rozprávať o jeho krokoch, ktorými postupne opúšťa kľúčové piliere európskej bezpečnostnej architektúry, ktorú samo pomáhalo budovať,“ skonštatoval Korčok.
Odsúdili zneužívanie migrantov
Ministri zahraničných vecí rovnako odsúdili zneužívanie migrantov zo strany bieloruského režimu a narúšanie bezpečnosti Poľska, Litvy a Lotyšška.

„Kategoricky odsudzujem zneužívanie migrantov na vedenie hybridných útokov voči našim spojencom a snahu Bieloruska o destabilizáciu situácie na hraniciach našich spojencov. Konanie bieloruského režimu je nielen v rozpore s medzinárodným právom, ale predovšetkým so základnými princípmi ochrany ľudských práv. Poľsko, Litva a Lotyšsko majú našu plnú solidaritu a podporu,“ vyhlásil šéf rezortu diplomacie.

Viac k témam: eskalácia napätia, Konflikt, Ruská armáda
Zdroj: Webnoviny.sk – Členské štáty NATO sú konaním Ruska znepokojené, obávajú sa možného konfliktu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -