Spojenci v NATO by sa podľa Morawieckieho mali zobudiť, poľský premiér varuje pred destabilizáciou z Ruska

0

1.12.2021 Spojenci v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) by sa podľa poľského premiéra mali „zobudiť“ voči ruským pokusom o destabilizáciu regiónu.
Obrovský migračný problém
Mateusz Morawiecki sa pre britskú BBC vyjadril, že nedávne udalosti ukazujú ako sa Kremeľ so spojencami snaží „zmeniť geopolitický systém“ a rozpoltiť Európsku úniu (EÚ). Spomenul pritom zoskupenie ruských vojakov pri Ukrajine, rastúce ceny zemného plynu a krízu na poľsko-bieloruskej hranici.

„Napríklad na Ukrajine by sa mohli stať zlé veci alebo by mohol vzniknúť obrovský migračný problém pre celú Európu,“ upozornil Morawiecki s tým, že zatiaľ nie je neskoro konať, ale o pár mesiacov už by mohlo byť.
Lukašenko má sponzora
Bezprostredným páchateľom za krízou v pohraničí s Bieloruskom je podľa poľského premiéra tamojší prezident Alexander Lukašenko.

Má však „svojho sponzora, má svojho šéfa“ v Kremli, povedal odkazujúc na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Všetky kúsky skladačky dohromady predstavujú nie veľmi dobrý obraz,“ skonštatoval Morawiecki.
Poľsko sa riadi zdravým rozumom
Poľský premiér sa tiež pre BBC vyjadril na margo súčasného vzťahu Poľska s EÚ. Zvesti o odchode Poľska z eurobloku, ktorý si vyslúžil prezývku polexit, sú podľa neho prehnané.

Tiež poprel tvrdenia, že poľská vláda svojím zaobchádzaním s migrantmi, obmedzením interrupcií a súdnymi reformami porušuje zákony EÚ. Poľsko je podľa neho členský štát, ktorý sa riadi „zdravým rozumom“.

Ruská propaganda sa „usiluje vyvinúť na Európsku úniu enormný tlak, aby sa rozpadla, a všetkých nás rozdeliť“, uzavrel Morawiecki.

Zdroj: Webnoviny.sk – Spojenci v NATO by sa podľa Morawieckieho mali zobudiť, poľský premiér varuje pred destabilizáciou z Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -