Reálnou hrozbou legalizácie výnosov z trestnej činnosti je iba veľká korupcia, konštatuje ministerstvo vnútra

0

29.11.2021 Z hľadiska hrozby generovania výnosov z trestnej činnosti predstavuje korupcia stredne vysokú úroveň hrozby. Konštatuje to Ministerstvo vnútra SR v Aktualizácii zistení z druhého národného hodnotenia rizík legalizácie výnosov z trestnej činnosti a financovania terorizmu.

Ako ďalej uvádza, predpokladaná výška nezaznamenaných výnosov je vzhľadom na ich charakter určite vyššia v porovnaní s identifikovanými výnosmi v rámci reálne stíhanej korupčnej trestnej činnosti.
Hrozbou je systémová korupcia
Reálnu hrozbu legalizácie výnosov z trestnej činnosti bude však podľa dokumentu i naďalej predstavovať len veľká, systémová korupcia.

Pokiaľ ide o hrozbu legalizácie výnosov z trestnej činnosti pri majetkovej kriminalite, tá je podľa materiálu stredne nízka s klesajúcim trendom.

„Pomer výšky nezaznamenaných výnosov je mierne vyšší, významným faktorom legalizácie výnosov z trestnej činnosti je však skutočnosť, že percentuálny podiel je takmer 55,42 percenta na celkovom stíhaní osôb v SR,” uvádza sa v dokumente.

Stále najväčší potenciál generovania výnosov z jednotlivých majetkových trestných činov má podľa ministerstva vnútra trestný čin krádeže veci vysokej hodnoty a organizované formy, ktorých predpokladaná výška nezaznamenaných výnosov je mierne vyššia.
Konzumácia niektorých drog stúpne
„Toto však neplatí pri celkovej hrozbe legalizácie výnosov z trestnej činnosti majetkovej kriminality,” konštatuje rezort.

Z hľadiska generovania výnosov z drogovej a takzvanej farmaceutickej trestnej činnosti je podľa materiálu možné hovoriť o stredne vysokej hrozbe legalizácie výnosov z trestnej činnosti so stúpajúcim trendom, pričom predpokladaná výška nezaznamenaných výnosov je podstatne vyššia. Rovnaký charakter má aj jej organizovaná forma.

„Na základe vývoja je možné predpokladať, že bude pokračovať zvyšovanie konzumácie marihuany a metamfetamínu, ich produkcia, dovoz, distribúcia, ako aj záujem o prekurzory potrebné k výrobe metamfetamínu,” uvádza sa v dokumente.

Rezort vnútra doplnil, že možno predpokladať aj zvyšovanie konzumácie nových psychoaktívnych látok spojených s ich zaobstarávaním cez internet a zneužívanie kuriérskych a poštových služieb na ich dovoz.

„Nárast je možné očakávať aj v oblasti takzvanej farmaceutickej kriminality,” dodalo ministerstvo.

Viac k témam: Korupcia, legalizácia výnosov z trestnej činnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Reálnou hrozbou legalizácie výnosov z trestnej činnosti je iba veľká korupcia, konštatuje ministerstvo vnútra © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -