Úrad verejného zdravotníctva a regionálni hygienici budú môcť pri vyhotovovaní rozhodnutí využiť služby advokátov

0

25.11.2021 Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva budú môcť využiť právne služby advokátov na prípravu podkladov, respektíve rozhodnutí. Rozhodla o tom v stredu vláda na návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom SaS).

Hygienici tak budú mať výnimku z pravidla, že štátny orgán môže využiť služby advokáta iba v prípade, že podstata právnej služby nespočíva vo vlastnej rozhodovacej činnosti príslušného orgánu.

Uznesenie vlády konštatuje, že v súčasnosti dochádza k markantne zvýšenej zaťaženosti hygienikov sporovou agendou, najmä v spojitosti s prejednávaním priestupkov na úseku verejného zdravotníctva a s vymáhaním dodržiavania protipandemických opatrení.

„Vláda si je vedomá naliehavej potreby spravodlivého, včasného a hospodárneho rozhodovania a riadneho preskúmavania rozhodnutí týchto štátnych orgánov týkajúcich sa základných práv a slobôd. S tým priamo súvisí záujem vlády na zabezpečovaní kvality a efektivity vymáhania protipandemických opatrení štátu v čase pandémie ochorenia COVID-19 prijímaných za účelom ochrany života a zdravia obyvateľov,” dodáva dokument.

Viac k témam: Hygienici
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrad verejného zdravotníctva a regionálni hygienici budú môcť pri vyhotovovaní rozhodnutí využiť služby advokátov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -