Medzinárodný obchod krajín G20 sa výrazne spomalil, ale stále zostáva na rekordnej úrovni

0

24.11.2021 Rast medzinárodného obchodu s tovarmi najväčších ekonomík sveta združených v organizácii G20 sa v treťom kvartáli tohto roka zreteľne spomalil, ale je na rekordnej úrovni, čiastočne pre vysoké ceny komodít.

Zvýšenie nákladov na prepravu tovarov a zotavenie cestovania však podporilo rýchlejší rast medzinárodného obchodu G20 so službami, pričom export služieb sa priblížil úrovniam z roku 2019. Informovala o tom v utorok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Export tovarov z krajín G20 v treťom štvrťroku tohto roka medzikvartálne stúpol o 0,9 percenta a dovoz sa zvýšil o 0,4 percenta. Išlo však o zreteľné spomalenie tempa rastu v porovnaní s prvým polrokom. Vtedy hodnotu obchodovaných tovarov zvýšilo zdraženie komodít. V treťom štvrťroku obchod naďalej podporoval pretrvávajúci dopyt po elektronike.

Export služieb z krajín G20 počas júla až septembra medzikvartálne posilnil o zhruba 5,1 percenta a ich import stúpol o 5,8 percenta. Hodnota exportovaných služieb sa zvýšila napríklad pre zdraženie prepravy tovarov, ktorej ceny v závere kvartálu kulminovali.

Viac k témam: Export, Import, Medzinárodný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodný obchod krajín G20 sa výrazne spomalil, ale stále zostáva na rekordnej úrovni © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -