Firmy ešte nemôžu zamedziť vstup zamestnancom bez OTP, čaká sa na vyhlášku

0

23.11.2021 Firmy a zamestnávatelia nebudú môcť od pondelka 22. novembra zamedziť vstup zamestnancom na pracovisko, ak sa nepreukážu potvrdením o očkovaní, prekonaní alebo testom na ochorenie COVID-19 (status OTP).
Viac o téme: Koronavírus
Môžu však zisťovať, či zamestnanci disponujú niektorým z uvedených dokumentov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.
Vyhláška to povolí
Ako ďalej vysvetlila, v najbližších dňoch bude zverejnená vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), na ktorej základe bude umožnený vstup na pracovisko len pre osoby, ktoré sa preukážu niektorým z potvrdení: o očkovaní proti ochoreniu Covid-19, o prekonaní ochorenia Covid-19, o negatívnom PCR/ antigénového testu, prípadne vykonaním testu/samotestu priamo u zamestnávateľa.
Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína
„Ak sa po vydaní vyhlášky zamestnanci nepreukážu niektorým z uvedených potvrdení, nebudú môcť nastúpiť do práce a zároveň to bude považované za prekážku na strane zamestnanca, čiže nebudú mať nárok na mzdu a zároveň ani na kompenzáciu mzdy zo strany štátu,“ uviedla Eliášová.
Rokovania medzi rezortami
Ministerstvo zdravotníctva intenzívne rokuje s rezortami práce a hospodárstva o spôsobe kompenzácie pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zabezpečovať testovanie svojich zamestnancov. Do úvahy pripadajú možnosti finančnej kompenzácie alebo poskytnutie testov zamestnávateľom.

O dátume zverejnenia a účinnosti vyhlášky ÚVZ SR, ako aj o spôsobe spolupráce so zamestnávateľmi a uvedením podmienky OTP pre zamestnancov do praxe, budú inštitúcie informovať verejnosť, zamestnávateľov a samosprávy.

Viac k témam: COVID pas, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu, Testovanie, Vyhláška
Zdroj: Webnoviny.sk – Firmy ešte nemôžu zamedziť vstup zamestnancom bez OTP, čaká sa na vyhlášku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -