Protesty v Bratislave (17. november): Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, pyrotechnikou zranili dvoch policajtov (foto)

0

19.11.2021
aktualizované 17. novembra, 20:16

V Bratislave sa v stredu 17. novembra konalo viacero protestov. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo vyzval účastníkov verejných zhromaždení k ohľaduplnosti.

Ako uviedol na sociálnej sieti, ohlásených je desať protestov a zhromaždení. „Chcem požiadať všetkých, a zvlášť tých, ktorí k nám prídu protestovať z iných miest a obcí, aby boli ohľaduplní. K Bratislavčanom, k verejnému aj súkromnému majetku, a tiež k službám, ktoré všetci využívame,” vyzýva primátor.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protesty v Bratislave k 17. novembru (fotografie)

Ako dodal, právo zhromažďovať sa a právo protestovať nemôže stáť nad slobodou pohybu a právom na bezpečnosť ostatných, špeciálne v čase vrcholiacej pandémie.
Pyrotechnika zranila policajtov
Ako uviedol Michal Szeiff z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, účastníci sa krátko po 16:30 presúvali zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody. Polícia situáciu monitorovala.

Szeiff informoval, že policajti eskortovali krátko pred 14:30 z priestoru pred budovou Národnej rady SR 59-ročného muža na príslušné policajné oddelenie. Dôvodom bolo porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku.

Krátko po 18.30 h došlo zo strany účastníkov verejného zhromaždenia na námestí Slobody, v blízkosti Úradu vlády SR k použitiu pyrotechnických predmetov. Pri následnej explózii utrpeli dve osoby zranenia vyžadujúce si ošetrenie. Podľa informácie z policajného facebooku šlo o príslušníka Policajného zboru a príslušníka Mestskej polície Bratislava.

Na protestoch pracoval Antikonfliktný tím
Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocovali s dôrazom na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok. S občanmi, ktorí sa rozhodli zhromaždení zúčastniť, komunikovali policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Dopravno-bezpečnostnú situáciu na území Bratislavy monitorovali policajti Krajského dopravného inšpektorátu.

Fotografie z minuloročných protestov:

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protesty v Bratislave proti opatreniam Matovičovej vlády – 17. november (fotografie)

Polícia počas dňa vyzvala občanov, aby zvážili presun motorovými vozidlami počas doby trvania zhromaždení, respektíve aby sa centru Bratislavy vyhli a zvolili alternatívnu trasu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Polícia je pripravená zasiahnuť
Ak bude na zhromaždeniach narušený verejný poriadok, polícia podľa dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana nekompromisne zakročí.

Uviedol to ešte na utorňajšom brífingu s tým, že slušní občania môžu očakávať zo strany polície podporu. V prípade porušovania zákona sa však policajti nebudú len nečinne prizerať. „Sme tam na to, aby sme dohliadali, aby verejný poriadok nebol narušovaný,” povedal šéf polície.

Výročie 17. novembra je podľa Hamrana dňom slobody, tá je však v súčasnosti obmedzená nie z vôle štátnych orgánov, polície alebo zdravotníkov, ale nebezpečným infekčným ochorením COVID-19. Z dôvodu pandémie sú podľa policajného prezidenta všetky zhromaždenia označené ako rizikové. „Práve preto bude Policajný zbor dohliadať na to, aby sa počas tohto pietneho aktu všetky opatrenia dodržiavali,” povedal Hamran.
Dopravný podnik posilní dispečing
Keďže Bratislava má s niektorými organizátormi z predchádzajúcich protestov skúsenosti, mesto aj mestská polícia poskytujú súčinnosť Policajnému zboru (PZ). „Dopravný podnik Bratislava na stredu posilňuje dispečing a je pripravený koordinovať premávku MHD tak, aby bola aj napriek prípadným komplikáciám čo najplynulejšia,” dodal ešte v utorok primátor.

Správa komunikácií a Komunálny podnik zas nasadia dodatočné údržbárske čaty, aby verejné priestory po zhromaždeniach čo najrýchlejšie upratali a dali do pôvodného stavu.
V meste sú stovky kamier
Hliadky v uliciach hlavného mesta počas sviatku posilnila aj Mestská polícia Bratislava (MsP)  „Do zvýšeného výkonu sa zapoja policajti zo všetkých okresných veliteľstiev, a samozrejme, aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie,” informovala MsP v utorok na sociálnej sieti.

Mestskí policajti z okresov, v ktorých sa nekonajú zhromaždenia, budú k dispozícii v oblastiach, kde očakávajú väčšiu koncentráciu ľudí. Pre dohliadanie nad verejným poriadkom posilnia tiež službu v novovybudovanom operačnom a kamerovom stredisku MsP.

„K dispozícii máme viac ako 380 kamier. Zábery z nich využíva aj PZ na koordinovanie jednotiek,” dodáva MsP s tým, že záznamy z nich môžu slúžiť ako dôkaz pri páchaní priestupkov alebo trestných činov.

Viac k témam: 17. november, Protesty, Protesty v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – Protesty v Bratislave (17. november): Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, pyrotechnikou zranili dvoch policajtov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -