Vymenovanie novej českej vlády je otázkou niekoľkých týždňov, tvrdí líder víťaznej koalície Petr Fiala

0

8.11.2021 Český prezident Miloš Zeman sa v sobotu zhováral s predsedom strany ODS a lídrom koalície SPOLU Petrom Fialom o novej vláde. Politici spolu hovorili asi pol hodinu prostredníctvom videokonferencie, informuje spravodajský portál TN.cz.

Fiala v sobotu predstavil postup pre menovanie novej vlády. Po ustanovujúcej schôdzi Poslaneckej snemovne prezident prijme demisiu vlády Andreja Babiša. Potom sa Zeman znovu stretne s Fialom.
Stretnúť by sa chceli osobne
„Obaja veríme, že ten kontakt už bude priamy, nie prostredníctvom videokonferencie,“ uviedol Fiala s tým, že na ďalšom stretnutí by hlave štátu dal zoznam členov budúcej vlády.

„Prezident prejavil želanie buď to sa s niektorým z nich, alebo so všetkými, postupne stretnúť, a potom by malo nasledovať menovanie vlády, ktoré sa uskutoční podľa situácie buď priamo na Pražskom hrade alebo v Lánoch,“ doplnil politik.

Všetko by sa to podľa Fialu malo odohrať v priebehu niekoľkých týždňov a vláda by mala byť do Vianoc.
Rokovali spolu prvý raz
Prezident a líder koalície, ktorá v októbri získala najviac hlasov vo voľbách do Poslaneckej snemovne, rokovali spolu po prvý raz. Zemana totiž deň po voľbách previezli do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice.

Hospitalizovaný prezident v piatok poskytol rozhovor pre rádio Frekvence 1, v ktorom potvrdil, že Fialu bude menovať novým premiérom.

Predstavitelia piatich koaličných strán by mali v pondelok pred ustanovujúcou schôdzou novej Poslaneckej snemovne uzavrieť koaličnú dohodu, pripomína TN.cz.

Viac k témam: Český prezident, Parlamentné voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Vymenovanie novej českej vlády je otázkou niekoľkých týždňov, tvrdí líder víťaznej koalície Petr Fiala © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -