Spojené štáty sa pred súdom opäť snažia dosiahnuť vydanie Juliana Assangea, hrozí mu 175 rokov väzenia

0

28.10.2021 Spojené štáty v stredu požiadali britský najvyšší súd, aby zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, podľa ktorého zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea nemajú vydať do USA. Prisľúbili tiež, že v prípade odsúdenia si bude môcť akýkoľvek trest odpykať v rodnej Austrálii.

Assange čelí v USA obvineniam zo špionáže pre zverejnenie veľkého množstva tajných vojenských a diplomatických dokumentov. Žiadosť o jeho vydanie v januári zamietla sudkyňa Vanessa Baraitserová, ktorá vyjadrila obavy, že vzhľadom na jeho zdravotný stav by mohol v prísnych podmienkach amerického väzenia spáchať samovraždu.

Odmietla však tvrdenia obhajoby, že Assange čelí politicky motivovanému stíhaniu a uviedla, že americký súdny systém mu zabezpečí spravodlivý proces.
Prísľuby pred procesom
Právny zástupca americkej vlády James Lewis v stredu uviedol, že sudkyňa pochybila, keď rozhodla, že Assangeovi hrozí v prípade vydania do USA samovražda.

Odkázal na prísľub americkej vlády, že Assangea nebudú pred procesom držať v prísne stráženom väzení, nebude ani vystavený prísnej izolácii, a v prípade odsúdenia si bude môcť odpykať akýkoľvek trest v Austrálii. Tieto záruky „sú pre Spojené štáty záväzné“, povedal Lewis.

Americké úrady tiež argumentujú, že Assangeov zdravotný stav nie je natoľko zlý, aby nedokázal odolať pokusom o sebapoškodzovanie.
Môžu podať odvolanie na súd
Pojednávanie má trvať dva dni. Assangea zadržiavajú v prísne stráženom väzení Belmarsh v Londýne. Očakávalo sa, že so súdom bude komunikovať prostredníctvom videospojenia, jeho právnik však uviedol, že dostal vysokú dávku liekov a „necíti sa schopný zúčastniť sa konania“.

Očakáva sa, že sudcovia vynesú svoje rozhodnutie až o niekoľko týždňov. Ani tým sa však právna sága pravdepodobne neskončí, nakoľko strana, ktorá prehrá, môže podať odvolanie na Najvyšší súd Spojeného kráľovstva.
Desiatky rokov väzenia
Päťdesiatročný Austrálčan Julian Assange čelí v USA obvineniam zo špionáže a zneužitia počítačov pre zverejnenie tajných amerických vojenských dokumentov na portáli WikiLeaks. Hrozí mu trest odňatia slobody až vo výške 175 rokov. Žiadosť USA o vydanie Assangea v januári britský súd zamietol. Tento mesiac však súd vyššej inštancie americkej vláde povolil odvolať sa proti rozhodnutiu.

Assangea v roku 2010 zatkli v Londýne na žiadosť Švédska. To ho chcelo vypočuť o obvineniach zo znásilnenia a sexuálneho zneužitia dvoch žien. On však odmietol ísť do Štokholmu, pretože sa bál vydania do USA alebo amerického väzenia v zátoke Guantánamo na Kube.
Zatknutý po zrušení azylu
Švédsko predvlani od vyšetrovania upustilo. V rokoch 2012 – 2019 sa Assange skrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Po tom, ako mu Ekvádor zrušil azyl, ho britská polícia zatkla.

Právnici Assangea argumentujú, že konal ako novinár a v súvislosti so zverejnením uniknutých dokumentov, ktoré odhalili zločiny amerických ozbrojených síl v Iraku a Afganistane, má nárok na ochranu vyplývajúcu z prvého dodatku americkej ústavy o slobode prejavu.

Viac k témam: Súdy, WikiLeaks
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené štáty sa pred súdom opäť snažia dosiahnuť vydanie Juliana Assangea, hrozí mu 175 rokov väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -