Zvierací ombudsman začal so vzdelávaním detí o týraní zvierat, najhoršia situácia je na východe

0

27.10.2021 Iniciatíva Zvierací ombudsman začala so vzdelávaním detí o týraní zvierat v štyroch kritických lokalitách. Informovala o tom v tlačovej správe, ktorú zaslal mediálny tím iniciatívy. Prípadov týrania zvierat deťmi sú na Slovensku každoročne tisíce.

Zvierací ombudsman preto odštartoval v obciach Chminianske Jakubovany, Červenica (obe okres Prešov) Pečovská Nová Ves (okres Sabinov) a v meste Sabinov vzdelávanie detí, ktoré má pôsobiť ako prevencia voči týraniu zvierat. Práve uvedená štvorica lokalít patrí na Slovensku medzi najkritickejšie.

Deti z rómskych osád často vnímajú zvieratá ako súčasť hry. Sú pre ne hračkou, s ktorou môžu svojvoľne a bez akejkoľvek ľútosti zaobchádzať. Len poukazovať na žalostný stav v osadách preto podľa iniciatívy situáciu nevyrieši.
Empatia nie je automatická
Empatia voči zvieratám je pre mnohé deti prirodzená, nie je však automatická. „Deti treba podchytiť už v rannom veku, keď sa im ešte dá vštepiť správny postoj k životu a empatia voči všetkým živým tvorom, v zmysle hesla: Vzdelávajme deti a nebudeme musieť potrestať dospelých,” uviedla Nikola Jackuliaková zo Zvieracieho ombudsmana.

Stretnutia s deťmi vedú skúsené lektorky zo Zvieracieho ombudsmana Nikola Jackuliaková a Natália Babicová spoločne s odbornými garantmi projektu, ktorými sú Martina Karasová z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a Eva Poliaková z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

„Prísť do osady v dvojčlennej ženskej zostave je pre nás vždy výzvou, spojenou s obavami či nás domáci príjmu, a či budú mať záujem s nami spolupracovať. Zatiaľ sme sa našťastie stretli len s pozitívnou odozvou, dokonca nielen u detí, ale aj u dospelých, čo nám dodáva elán pokračovať v týchto aktivitách,” povedala Martina Karasová.
Vodia so sebou fenku Kitty
Lektorky zo Zvieracieho ombudsmana demonštrujú deťom, ako má vyzerať vzťah so zvieraťom a aký prínos môže mať pre ľudí. Pri ukážke vzorného správania sa k zvieratám pomáha lektorkám najmä fenka Kitty, ktorú so sebou nosia.

Deti najviac baví aktivita, v ktorej sa na chvíľu stanú veterinárnymi lekármi a môžu si dokonca popočúvať, ako jej bije srdce.

„Párkrát sa nám stalo, že sa jej niektoré deti na začiatku báli, no počas výuky sa s ňou vždy skamarátili a pochopili, že správanie psa je len odozvou na naše konanie,“ dodala Karasová.

Viac k témam: Týranie zvierat, Vzdelávanie detí, Zvierací ombudsman
Zdroj: Webnoviny.sk – Zvierací ombudsman začal so vzdelávaním detí o týraní zvierat, najhoršia situácia je na východe © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -