Zomrel Colin Powell, bývalý šéf americkej diplomacie podľahol nepriamo koronavírusu

0

19.10.2021 Vo veku 84 rokov zomrel bývalý americký minister zahraničia Colin Powell. Úmrtie oznámila jeho rodina, podľa ktorej zomrel v dôsledku komplikácií spojených s ochorením COVID-19. Powell bol podľa príbuzných plne zaočkovaný.

„Prišli sme o pozoruhodného a milujúceho manžela, otca a starého otca a veľkého Američana,“ uviedla rodina vo vyhlásení.
Dozeral na inváziu Panamy a Kuvajtu
Bývalý prezident George W. Bush, za ktorého vlády Powell pôsobil ako šéf americkej diplomacie, sa vyjadril, že s manželkou Laurou sú „veľmi zarmútení“ z jeho úmrtia a vyzdvihol jeho prácu, uznanie doma i v zahraničí ako aj oddanosť rodine a priateľom.

Colin Luther Powell sa narodil 5. apríla 1937 v New Yorku. Po štúdiu na vysokej škole pôsobil 35 rokov v ozbrojených silách. V roku 1989 sa stal prvým afroamerickým predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA a počas pôsobenia na tomto poste dozeral na americkú inváziu Panamy a Kuvajtu.

V roku 2001 sa stal v rámci Bushovej administratívy prvým afroamerickými ministrom zahraničia Spojených štátov.
Obhajoval vojnu USA proti Iraku
Jeho reputácia a pôsobenie na ministerstve utrpelo značnú ranu, keď v roku 2003 Powell vystúpil pred Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov a obhajoval tam vojnu USA proti Iraku.

Odvolával sa pritom na chybné informácie, podľa ktorých mal Saddám Husajn potajme skryté zbrane hromadného ničenia. Toto vystúpenie napokon sám neskôr označil za škvrnu na jeho povesti.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Colin Powell, bývalý šéf americkej diplomacie podľahol nepriamo koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -