Polícia identifikovala útočníka z nórskeho Kongsbergu, Dán zrejme spáchal teroristický čin (video)

0

16.10.2021
aktualizované 14. októbra, 18:37

Pri útoku lukom a šípmi v nórskom meste Kongsberg asi 80 kilometrov juhozápadne od metropoly Oslo zahynulo päť ľudí a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. Informoval o tom spravodajský portál BBC. Obeťami sú štyri ženy a jeden muž vo veku od 50 do 70 rokov, dodal policajný šéf Ole B. Saeverud.

Útok sa stal v stredu podvečer. Polícia dostala prvé hlásenie o 18:13 miestneho času. Zakrátko pre podozrenie zo spáchania útoku zatkli 37-ročného Dána. Polícia sa domnieva, že konal sám, a vyšetruje, či to bol teroristický čin.
Postup medzi extrémistickými islamistami
Podľa nórskych úradov útočník zrejme spáchal teroristický čin. Nórska národná bezpečnostná agentúra PST vysvetlila, že tomu nasvedčujú rôzne aspekty. „Útoky na náhodných ľudí na verejných miestach sú opakujúcim sa postupom medzi extrémistickými islamistami, ktorí vykonávajú teror na Západe,“ uviedla PST.

Najpravdepodobnejší scenár pre takýto útok v Nórsku je podľa nej „útok vykonaný jedným alebo pár páchateľmi s jednoduchými typmi zbraní proti cieľom s málo alebo žiadnymi bezpečnostnými opatreniami“.

PST vo štvrtok tiež uviedla, že úroveň teroristickej hrozby pre Nórsko zostáva nezmenená a je považovaná za “miernu”.
Medzi zranenými bol policajt
Nórska premiérka Erna Solbergová uviedla, že správy o incidente boli „desivé“. „Chápem, že mnoho ľudí sa bojí, ale je dôležité zdôrazniť, že polícia to už má pod kontrolou,“ povedala na tlačovej konferencii.

Páchateľ údajne začal útok v supermarkete Coop Extra v západnej časti Kongsbergu. Jeden zo zranených bol policajt mimo služby, ktorý sa v tom čase nachádzal v obchode. Hovorca reťazca neskôr potvrdil „vážny incident“ v ich predajni a dodal, že nikto z personálu nebol fyzicky zranený.
Muž polícii utiekol
Ako uviedol šéf miestnej polície Oyvind Aas, útočníkovi sa po počiatočnej konfrontácii s príslušníkmi polície podarilo uniknúť, ale o 18:47, 34 minút po útoku, ho zatkli. Dán je konvertita na islam a úrady vedeli o jeho možnej radikalizácii. Informovala o tom vo štvrtok nórska polícia.

Jedna svedkyňa pre miestnu televíziu TV2 povedala, že zaregistrovala rozruch a uvidela ženu, ktorá sa snaží skryť, a potom muža stojaceho na rohu s lukom a puzdrom na šípy na pleci. „Potom som videla ľudí bežiacich ako o život. Jednou z nich bola žena držiaca dieťa za ruku,“ priblížila.

V súvislosti s tragickým útokom zaslala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nórskemu kráľovi Haraldovi V. sústrastný telegram. V tlačovej správe to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. Hlava štátu v ňom v mene občanov Slovenska vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Viac k témam: luk a šípy, Teroristický útok, Útok, Vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia identifikovala útočníka z nórskeho Kongsbergu, Dán zrejme spáchal teroristický čin (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -