Čaputová navštívila Slovinsko, Triglavský národný park môže byť inšpiráciou pre Slovensko

0

16.10.2021
aktualizované 14. októbra 2021, 21:18

Zuzana Čaputová vo štvrtok ráno odcestovala na oficiálnu návštevu Slovinskej republiky. Hlava štátu sa stretla s prezidentom Slovinska Borutom Pahorom, ktorý ju do Slovinska osobne pozval.

Na spoločnej tlačovej konferencii prezidentka uviedla, že je potrebné, aby Európska únia (EÚ) ostala verná hodnotám, na ktorých bola založená. Dodala tiež, že nesmie dôjsť k deleniu EÚ v línii východ – západ, respektíve sever – juh.
Obe krajiny spájajú spoločné výzvy
Prezidentka na stretnutí so slovinským prezidentom povedala, že vzťahy Slovenska a Slovinska sú dlhodobo dobré, bez akýchkoľvek záťaží z minulosti. Zablahoželala Slovinsku k 30. výročiu jeho vzniku.

„Spájajú nás spoločné výzvy, najmä pandemická situácia. Musíme sa ale pozerať aj ďalej za hranicu koronavírusu, ktorý má svoje ekonomické a sociálne dopady. Medzi inými rastúcu infláciu a iné efekty na spoločnosť,“ uviedla prezidentka.

Hlava štátu verí, že vyriešiť ich pomôžu financie z Plánu obnovy z dielne Európskej únie. Dodala, že na Slovensku pôjde tretina peňazí na zelenú ekonomiku, ale aj na školstvo či spravodlivosť.

Obaja prezidenti diskutovali aj o nedávnom samite k západnému Balkánu. „Slovensko má v tomto konzistentnú pozíciu a podporuje rozšírenie EÚ o západný Balkán,“ povedala prezidentka.
Pahor taktiež vyzdvihol úspech samitu
Slovinský prezident Pahor zdôraznil, že sa snaží o to, aby si bolo Slovensko a Slovinsko ešte bližšie.

„Máme za sebou 30 rokov samostatnosti, spoločne môžeme hodnotiť, čo sa nám za ten čas podarilo. Vstúpili sme do EÚ a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO – pozn. SITA) a je to to najlepšie, čo sa nám mohlo stať,“ povedal Pahor.

Aj slovinský prezident vyzdvihol úspech samitu k integrácii západného Balkánu do EÚ. „Veľmi si želám, aby bola deklarácia z Brda pri Kranju jasnejšia, a že zapojenie západného Balkánu do EÚ povedie k mieru a stabilite v regióne,“ uviedol slovinský prezident.
Navštívila aj Triglavský národný park
Triglavský národný park môže byť inšpiráciou pre slovenské národné parky. Po jeho návšteve to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Spolu s delegáciou si prešla roklinu Mostnica neďaleko jazera Bohinj.

Park je typický udržateľným turizmom, bezzásahovosťou a absenciou divokého developmentu v chránených oblastiach. „Tento park môže byť pre nás inšpiráciou. To, o čo sa usilujeme na Slovensku a čo sa tu už podarilo je rovnováha medzi tromi faktormi. Jednak prírode blízke hospodárenie, ochrana prírody a podpora turizmu,“ povedala hlava štátu. Zdôraznila aj právnymi normami regulovanú ťažbu dreva, ktorá je možná iba v nárazníkových zónach. „Ďalej vsadili na to, že tunajší ľudia sa živia najmä prácou na lokálnych produktoch a turizmom. Národné parky by mali mať právnu subjektivitu, ako je to napríklad v Slovinsku,“ povedala Čaputová.

Najvyšším vrchom Slovinska a Júlskych Álp a zároveň symbolom Slovinska je Triglav s nadmorskou výškou 2 864 metrov. Triglavský národný park oslavuje v tomto roku 40. výročie svojho právneho zriadenia.

Na záver oficiálnej návštevy zasadila slovenská prezidentka a slovinský prezident lipu pri IEDC škole manažmentu v meste Bled.

Viac k témam: Medzinárodné vzťahy, Návšteva, Zahraničná cesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová navštívila Slovinsko, Triglavský národný park môže byť inšpiráciou pre Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -