Obvinený nacistický exdozorca sa ako 100-ročný postavil pred súd, trval na svojej nevine

0

11.10.2021 Storočný muž obvinený z nacistických vojnových zločinov v piatok pred súdom vypovedal, že je nevinný. Muž identifikovaný ako Josef S. čelí obvineniam z 3 518 prípadov spoluúčasti na vraždách v koncentračnom tábore Sachsenhausen neďaleko Berlína.

Podľa obžaloby tam pôsobil v rokoch 1942 až 1945 ako radový člen SS, polovojenského krídla nacistickej strany, a napriek vysokému veku je spôsobilý podrobiť sa procesu.

Pred súdom v spolkovej krajine Brandenbursko vypovedali dvaja svedkovia z Francúzska a Holandska, ktorí uviedli, že ich otcov v tábore zavraždili pre účasť na protinacistickom odboji.

V koncentračnom tábore Sachsenhausen v rokoch 1936 až 1945 väznili viac ako 200-tisíc ľudí. Desaťtisíce väzňov zomreli v dôsledku hladu, chorôb, nútených prác, ale aj medicínskych experimentov a systematických vyhladzovacích akcií SS.

„Obžalovaný pri tom vedome a dobrovoľne napomáhal, prinajmenšom tým, že svedomito vykonával úlohu dozorcu, ktorá bola plynulou súčasťou vražedného systému,“ uviedol žalobca Cyrill Klement.

Viac k témam: Druhá svetová vojna, koncentračný tábor Sachsenhausen, Nacisti, nacistický dozorca
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinený nacistický exdozorca sa ako 100-ročný postavil pred súd, trval na svojej nevine © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -