Voľby v Česku nevyhral Babiš, ANO je tesne druhé za Spolu a ČSSD aj komunisti sú mimo parlamentu

0

10.10.2021
aktualizované 9. októbra 19:20

V českých parlamentných voľbách po sčítaní takmer sto percent hlasov tesne vedie koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ktorú podporilo 27,71 percent voličov. Nasleduje hnutie ANO premiéra Andreja Babiša so ziskom 27,22 percenta. Informuje o tom Český štatistický úrad na svojej internetovej stránke.
ČSSD a komunisti pod piatimi percentami
Miesto v Poslaneckej snemovni má podľa najaktuálnejšich údajov úradu isté aj zoskupenie PIRSTAN (Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí) so ziskom 15,52 percenta a hnutie SPD (9,6 %).

Pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do parlamentu zostávajú sociálni demokrati (ČSSD), komunisti (KSČM) alebo hnutie Prísaha.
Hamáček rezignuje na svoju funkciu
Na neúspech ČSSD vo voľbách už reagoval aj predseda strany Jan Hamáček, ktorý rezignuje na svoju funkciu. Od začiatku sčítavania hlasov sa ČSSD držala tesne nad hranicou päť percent. S pribúdajúcim počtom spočítaných okrskov však strana postupne strácala.

Hamáček uviedol, že na 25. októbra zvoláva predsedníctvo strany, kde zloží funkciu. Prehra je podľa neho daň za vládnu spoluprácu a pandémiu koronavírusu. Napriek tomu si myslí, že šance na vstup do parlamentu ešte existujú.

“Bude to tesné, uvidíme ako dopadne Praha. Veľmi verím kampani (ministerky práce a sociálnych vecí) Jany Maláčovej v Prahe,“ povedal Hamáček.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Česku, Voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľby v Česku nevyhral Babiš, ANO je tesne druhé za Spolu a ČSSD aj komunisti sú mimo parlamentu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -