Politické strany v Nemecku dokončujú prvé sondážne rozhovory o zostavení novej vlády

0

7.10.2021 Politické strany v Nemecku dokončujú prvé sondážne rozhovory o zostavení novej vlády. Delegácia stredopravého bloku odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej sa v utorok stretne s predstaviteľmi strany Zelených.
Merkelovej strane pomôže len dohoda
Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej sesterská strana, Kresťansko-sociálna únia (CSU) pôsobiaca v Bavorsku, dosiahli v parlamentných voľbách z 26. septembra najhorší výsledok vo svojej histórii. Jedinou nádejou, ako sa udržať pri moci, je pre ne dohoda so Zelenými a propodnikateľskými Slobodnými demokratmi (FDP).

Tieto dve strany počas víkendu rokovali s tesným víťazom volieb, sociálnymi demokratmi (SPD) odchádzajúceho vicekancelára Olafa Scholza. Kresťanskí demokrati už za sebou majú rozhovory s FDP.
Všetky strany dbajú na diskrétnosť
K obsahu rokovaní vyjednávači poskytli iba málo informácií. Všetky zúčastnené strany sa zaviazali udržať diskrétnosť po tom, čo Merkelovej neúspešný pokus o vytvorenie koalície so Zelenými a FDP pred štyrmi rokmi zaťažili spory o detaily a úniky informácií. Slobodní demokrati nakoniec rozhovory v roku 2017 ukončili, čím pripravili pôdu pre zopakovanie „veľkej koalície“ kresťanských a sociálnych demokratov.

Pokračovanie tohto často škrípajúceho spojenectva je, tento raz pod Scholzovým vedením, čisto technicky možné, ani jedna z oboch strán si to však nepraje.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Nemecku, Zostavenie vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – Politické strany v Nemecku dokončujú prvé sondážne rozhovory o zostavení novej vlády © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -