Obyvatelia KĽDR si želajú mier s Južnou Kóreou, Kim Čong-un je ochotný obnoviť cezhraničné linky

0

1.10.2021 Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril ochotu v nadchádzajúcich dňoch obnoviť komunikačné linky s Južnou Kóreou.

Počas prejavu v parlamente povedal, že obnovenie cezhraničných liniek, ktoré boli po viac ako rok zväčša nečinné, začiatkom októbra by zrealizovalo želania kórejského ľudu po mieri medzi oboma Kóreami, informovala štátna tlačová agentúra KCNA.
Obvinenia a výzvy na Južnú Kóreu
Líder Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) zároveň obvinil Južnú Kóreu, že je rozhodnutá „prosiť o vonkajšiu podporu a spoluprácu a zároveň požaduje medzinárodnú spoluprácu v službách USA“, než aby sa zaviazala riešiť záležitosti medzi Kóreami nezávisle.

Zopakoval aj výzvy jeho sestry Kim Jo-čong, aby Soul upustil od „dvojakého prístupu“ a „nepriateľského uhla pohľadu“ na severokórejské raketové testy a ďalší vývoj, pretože osud medzikórejských väzieb je v kritickom bode.
Kim odmietol americké ponuky
Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie reagovalo na Severnú Kóreu s tým, že sa pripraví na obnovenie liniek, ktoré sú potrebné na prediskutovanie a vyriešenie mnohých dosiaľ nevybavených záležitostí. Rezort očakáva stabilné fungovanie komunikačných kanálov, keďže ich obnovenie nariadil priamo Kim Čong-un.

Kim sa vyjadril aj na margo USA a znova odmietol americké ponuky na obnovenie rozhovorov bez predbežných podmienok, pričom ich označil za pokus skryť americkú „nepriateľskú politiku“ a „vojenské hrozby“, ktoré podľa neho zostávajú nezmenené.
Kritika Spojených štátov
Prejav Kima v parlamente je podľa agentúry AP zjavným úsilím o naštrbenie vzťahov medzi Soulom a Washingtonom. KĽDR potrebuje svojho južného suseda na uvoľneniu ekonomických sankcií vedených USA a ďalším ústupkom.

Pchjongjang tento mesiac ponúkol podmienečné rokovania so Soulom. Zároveň však posilnil svoju kritiku Spojených štátov a po prvý raz za šesť mesiacov vystrelil niekoľko rakiet.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov má na štvrtok naplánované mimoriadne rokovanie za zatvorenými dverami, ktoré sa bude týkať severokórejských raketových testov. O zasadnutie požiadali Spojené štáty, Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

Viac k témam: cezhraničné linky
Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia KĽDR si želajú mier s Južnou Kóreou, Kim Čong-un je ochotný obnoviť cezhraničné linky © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -