Slovenský pavilón na Expo v Dubaji neotvoria načas, meškanie podľa Sulíka spôsobila arabská strana

1

30.9.2021
aktualizované 29. septembra 16:10

Prvá akcia v slovenskom pavilóne na výstave Expo Dubaj 2020 bude v pondelok 4. októbra. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

Na otváracom ceremoniále by sa mal okrem neho zúčastniť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Meškanie projektu odhadol Sulík na približne päť dní.
Na pavilóne sa robí deň a noc
„Za slovenskú stranu sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. Všetky platby z našej stany odišli načas, ako mali, všetky podklady, výkresy, všetko sme splnili. Jednoducho arabská strana nedodržala termín, takéto sa stáva,” povedal minister.

Momentálne sa podľa neho na pavilóne robí deň a noc, vo štvrtok by mal byť pavilón hotový a čakať iba na dočistenie a inštaláciu elektroniky.

Meškanie prác v utorok oficiálne potvrdila generálna komisárka Expo Dubaj 2020 Miroslava Valovičová. Pavilón podľa nej otvoria v prvej polovici októbra, a to na základe odporúčania od organizátora Expo Dubaj, od ktorého si pavilón prenajímajú.
Slovenský tím je pripravený
Premiér Eduard Heger ešte v stredu ráno požiadal ministra hospodárstva Richarda Sulíka o podrobnejšie informácie o príčinách meškania prác na slovenskom pavilóne na výstavne Expo Dubaj 2020.

Hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková zároveň potvrdila, že predseda vlády mal výstavu aj osobne navštíviť. „Avšak vzhľadom na to, že pavilón ešte nie je dokončený, táto pracovná cesta sa odkladá,” dodala.

Slovenský tím je podľa nej po obsahovej a odbornej stránke pripravený a od dubajskej strany má Slovensko prísľub, že už nepríde k ďalším zdržaniam. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva by pritom pavilón mohol byť odovzdaný už vo štvrtok 30. septembra. „Je to mimo našej moci, ale áno, došlo tam k meškaniu,” skonštatoval Sulík.
Štát nalial do výstavy milióny eur
Vláda odobrila pokračovanie príprav oficiálnej účasti Slovenska na Svetovej výstave Expo Dubaj začiatkom októbra minulého roka.

Súhlasila aj s financovaním oficiálnej účasti našej krajiny na tejto výstave v sume takmer 6,5 milióna eur. Slovensko sa bude na Expo Dubaj prezentovať v rámci tématickej zóny „Mobilita“. Zameria sa na tri hlavné témy – vodíkové technológie, letecký priemysel a vesmírny sektor.

Výstava sa pôvodne mala konať od 20. októbra 2020 do 10. apríla 2021. V dôsledku pandémie COVID-19 prijali organizátori rozhodnutie o ročnom odklade a Expo Dubaj sa bude oficiálne konať v novom termíne od 1. októbra 2021 do 31. marca 2022. Expo Dubaj bude tzv. „veľké Expo“, ktoré trvá šesť mesiacov a koná sa iba raz za päť rokov. Účasť na ňom potvrdilo 193 krajín a organizátori očakávajú 25 miliónov návštev.

Viac k témam: Expo Dubaj 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský pavilón na Expo v Dubaji neotvoria načas, meškanie podľa Sulíka spôsobila arabská strana © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. Celá táto vláda je katastrofa, ktorá bude mať nedozierne následky. Verím, že zaplatia za obete kovidu,zlú ekonomickú situáciu v štáte, pochybnú kovidlotériu, ohýbánie práva..A Sasanka? Lenivý závislák bozkajúci mikrofón., Banda plagiátorov v priamom prenose. Velebnosti jdu blejt!

Comments are closed.