Slovensko nie je pripravené na tretiu vlnu pandémie, kritizuje Klub 500 a vyzýva Hegerovu vládu na prijatie opatrení

0

29.9.2021 Najväčší zamestnávatelia na Slovensku vyzývajú vládu na urýchlené prijatie efektívnych a zrozumiteľných opatrení pre tretiu vlnu pandémie koronavírusu.
Univerzálny odškodňovací zákon
Klub 500 zároveň žiada sprehľadnenie a opätovné zavedenie štátnej pomoci v rozsahu, ako to bolo do júna tohto roka či prijatie univerzálneho odškodňovacieho zákona.
Viac o téme: Koronavírus
Slovensko sa podľa firiem dostáva do ďalšej vlny pandémie, nie je však dostatočne pripravené na to, aby ju zvládlo bez ďalších väčších problémov a škôd.

„Slovensko potrebuje jednoznačné pravidlá, na základe ktorých sa dokážu riadiť zamestnávatelia, zamestnanci, školy, jednotlivé oblasti priemyslu, služby či zdravotníctvo. Nevyhnutná je diskusia so všetkými zainteresovanými stranami s časovým predstihom. Je nemysliteľné, aby sa rozhodnutia o tom, ako bude život v krajine fungovať, prijímali tesne predtým, ako majú začať platiť,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.
Jednotlivé fázy COVID automatu
Zamestnávatelia a firmy nemajú podľa neho jasne stanovené podmienky, za ktorých budú môcť fungovať v jednotlivých fázach COVID automatu.

Mnohé podniky majú svoje pobočky či dcérske spoločnosti v rôznych regiónoch Slovenska a doteraz nie je vyriešené, ako sa bude postupovať, ak budú mať materská firma a jej pobočky sídla v odlišných mestách po celom Slovensku s inými protipandemickými pravidlami.

S tým úzko súvisí aj otázka finančných kompenzácií pri výpadkoch tržieb. „Pôvodná schéma štátnej pomoci na kompenzáciu výpadkov tržieb a na udržanie pracovných miest prestala platiť v júni. Hoci bola epidemická situácia v lete viac-menej priaznivá, neznamená to, že firmy nemali straty, či už v dôsledku enormne stúpajúcich cien vstupných surovín, chýbajúcich komponentov či neúmerných nákladov na dopravu a energie. Mnohé podniky sa tak dostali do polročného vákua, keď nemajú nárok na pomoc od štátu, a zároveň, kým nezačne od januára platiť trvalý Kurzarbeit nemajú ani nástroj na udržanie zamestnanosti,“ upozornil Gregor.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko nie je pripravené na tretiu vlnu pandémie, kritizuje Klub 500 a vyzýva Hegerovu vládu na prijatie opatrení © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -