Obyvatelia San Marína podporili v referende legalizáciu interrupcií, krajina úplne zakazovala prerušenie tehotenstva

0

28.9.2021 Obyvatelia európskeho miništátu San Maríno v nedeľňajšom referende v drvivej väčšine podporili legalizáciu interrupcií.

Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila verejnoprávna televízia San Marino RTV, za legalizáciu hlasovalo približne 77 % voličov. Na základe výsledku referenda teraz musí sanmarínsky parlament predložiť návrh zákona, ktorým interrupcie legalizujú.
Podstúpené interrupcie v Taliansku
Interrupcie budú možné počas prvých 12 týždňov tehotenstva, ale aj po ukončení úvodného trimestra v prípade, že by bol v nebezpečenstve život tehotnej ženy alebo by bolo ohrozené jej fyzické a duševné zdravie v dôsledku anomálie alebo poškodenia plodu.

San Maríno bolo jednou z posledných krajín v Európe, ktorá zakazovala umelé prerušenie tehotenstva za každých okolností. Tento zákaz zaviedli ešte v roku 1865. Ženy zo San Marína dosiaľ v prípade potreby odchádzali do susedného Talianska, kde interrupcie legalizovali v roku 1978.
Hrboľaté zavádzanie rodovej rovnosti
San Maríno patrí k najstarším republikám na svete a má približne 33-tisíc obyvateľov. Proces zavádzania zásad rodovej rovnosti je však v tomto štáte na Apeninskom polostrove pomerne hrboľatý. Ženy získali volebné právo až v roku 1960.

V roku 1982 sa dokonca konalo neúspešné referendum o zrušení zákona, ktorý zbavoval Sanmarínčanky občianstva v prípade, že sa vydali za cudzinca. Tento právny predpis napokon neskôr zmenili a umožnili ženám ponechať si aj občianstvo San Marína.

Viac k témam: interrupcia, legalizácia interrupcií, voliči
Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia San Marína podporili v referende legalizáciu interrupcií, krajina úplne zakazovala prerušenie tehotenstva © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -