Austrálske Melbourne zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali nemocnicu i niekoľko výškových budov (video)

0

22.9.2021 V stredu ráno zasiahlo juhovýchodnú Austráliu zemetrasenie s magnitúdom 5,9. V meste Melbourne spôsobilo škody, nevyžiadalo si však žiadne obete. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zemetrasenie, ktoré je jedno z najväčších v Austrálii za posledné roky, udrelo okolo 9:15 miestneho času (1:15 stredoeurópskeho letného času) v Mansfielde v štáte Viktória, ktorého je Melbourne hlavným mestom.
Nemajú správy o vážnych zraneniach
Vychádzalo z malej hĺbky – 10 kilometrov, uviedla organizácia Geosciences Australia. Pôvodne mu pripisovali magnitúdo 6,0, neskôr ho znížili. Otrasy cítili aj v susedných štátoch Južná Austrália a Nový Južný Wales. Po zemetrasení nasledovali ďalšie otrasy s magnitúdom 4 až 3,1.

Austrálsky premiér Scott Morrison sa v súvislosti s otrasmi vyjadril, že nemajú správy o vážnych zraneniach, čo je podľa jeho slov „veľmi dobrá správa“.
Varujú pred ďalšími otrasmi
V Melbourne pre otrasy na krátko evakuovali niekoľko výškových budov aj nemocnicu. Niektoré električkové linky pre škody zastavili prevádzku. Záchranná služba štátu Viktória varovala obyvateľov, aby boli v strehu pred ďalšími otrasmi.

Veľké zemetrasenia nie sú v Austrálii bežné, keďže leží v strede tektonickej platne. Potenciálne škodlivé zemetrasenia, s magnitúdom nad 6, sa na kontinente podľa Geosciences Australia objavujú zhruba každých desať rokov.

Viac k témam: zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrálske Melbourne zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali nemocnicu i niekoľko výškových budov (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -