Medzinárodné spoločenstvo musí zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane, Korčok v tom vidí prioritu

0

22.9.2021 Hlavnou úlohou medzinárodného spoločenstva je zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal v New Yorku na neformálnom stretnutí ministrov pre zahraničné veci členských štátov Európskej únie (EÚ), ktoré sa konalo počas Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN).

V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Medzinárodné spoločenstvo plánuje posudzovať ďalšie kroky Talibanu v krajine podľa skutkov, nie podľa verejných vyhlásení. „Predpokladom akejkoľvek dlhodobej stability je dodržiavanie základných ľudských práv a politických slobôd, ochrana žien a príslušníkov etnických a náboženských menšín,“ uviedol Korčok.

EÚ považuje za kľúčové pristupovať k riešeniu dopadov situácie v Afganistane v spolupráci a koordinácii s regionálnymi partnermi. Podľa šéfa slovenskej diplomacie môžu európski lídri iba spoločnými silami zabrániť destabilizácii Afganistanu s negatívnymi dopadmi pre celý región.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, Taliban, utečenci z Afganistanu
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodné spoločenstvo musí zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane, Korčok v tom vidí prioritu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -