Budúcnosť Poľska je v EÚ a nehrozí žiadny polexit, vicepremiér Kaczynski však chce zachovať suverenitu krajiny

0

16.9.2021 Budúcnosť Poľska je v Európskej únii a nehrozí žiadny „polexit“. Poľsko však zároveň trvá na tom, že chce zostať suverénnym štátom. Uviedol to najvplyvnejší politik v Poľsku – šéf vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Niektorí politickí pozorovatelia v Poľsku, kde je podpora členstva v EÚ veľmi vysoká, sa obávajú, že nedávne tvrdé komentáre o únii v podaní niekoľkých predstaviteľov PiS by mohli Poľsko priviesť k odchodu z EÚ. Kaczynski však v rozhovore pre štátnu tlačovú agentúru PAP skonštatoval, že Poľsko nebude nasledovať britský príklad a neopustí EÚ.
Drastické riešenia
„Polexit nebude. Je to propagandistický výmysel, ktorý bol už niekoľkokrát použitý proti nám. Budúcnosť Poľska vidíme jednoznačne v Európskej únii,“ poznamenal Kaczynski, ktorý je zároveň poľským vicepremiérom.

Dvaja poprední predstavitelia PiS, Ryszard Terlecki a Marek Suski, sa minulý týždeň kriticky vyjadrili na adresu Bruselu. Podľa Terleckého „Briti ukázali, že im bruselská diktatúra nevyhovuje, otočili sa a odišli“, pričom dodal, že keď veci nepôjdu tak, ako chce Poľsko, budú sa musieť nájsť „drastické riešenia“. Suski zasa poznamenal, že Poľsko bude bojovať proti „bruselskému okupantovi“ rovnako, ako v minulosti bojovalo s nacistickými a sovietskymi okupantmi.
Chcú byť suverénnym štátom
Poľsko viní EÚ z narušovania jeho suverenity tým, že sa stavia proti zmenám v súdnom systéme krajiny, ktorý zaviedla vláda vedená PiS. Kaczynski tvrdí, že právo krajiny by malo byť v jej vlastnej réžii a podľa jeho názoru sa s členskými štátmi EÚ nezaobchádza rovnako, čo je v rozpore s princípmi bloku.

„Chceme byť v únii, ale zároveň chceme zostať suverénnymi štátom. Chceme, aby sa veľmi prísne dodržiavalo to, čo bolo dohodnuté v zmluvách,“ skonštatoval 72-ročný politik.

Viac k témam: európska únia, medzinárodné vzťahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Budúcnosť Poľska je v EÚ a nehrozí žiadny polexit, vicepremiér Kaczynski však chce zachovať suverenitu krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -