Sulíkovo ministerstvo chce zabrániť úpadku rodinných firiem, chystá plán ich rozvoja

0

16.9.2021 Ministerstvo hospodárstva SR chce predísť úpadku alebo úplnému zániku rodinných podnikov na Slovensku. V najbližšom čase preto predstaví súbor legislatívnych a nelegislatívnych opatrení s názvom Akčný plán pre rozvoj rodinných podnikov na Slovensku.
Desať opatrení v štyroch oblastiach
Ako ďalej rezort uviedol pre agentúru SITA, jeho cieľom je eliminovať bariéry pri fungovaní rodinných podnikov a zvládnutí generačnej výmeny.

Dokument bude obsahovať desať opatrení, ktoré pokrývajú štyri základné oblasti, daňové a odvodové zaťaženie, zvyšovanie povedomia a vzdelávanie, transfery a odstránenie bariér pri práci. Časť z nich sa zameria na posilnenie konkurencieschopnosti a rastu rodinných podnikov. „Opatrenia je možné rozdeliť do troch kategórií, definícia rodinného podniku, okamžité opatrenia pre rozvoj rodinného podnikania a opatrenia pre rozvoj rodinného podnikania prijaté v dlhšom časovom horizonte,” priblížilo ministerstvo.
Priestor na viac ako ročnú prípravu
Opatrenia, ktoré je možné prijať okamžite, respektíve v kratšom časovom horizonte, sú podľa rezortu už dnes predmetom konzultácií pri pripravovanej zmene napríklad pracovnoprávnej legislatívy. Zároveň sú aj opatrenia, ktoré sú nelegislatívnej povahy a je ich možné prijať rádovo skôr bez zmeny legislatívy.

Opatrenia prijímané v dlhšom časovom horizonte majú naplánovaný termín plnenia na 30. jún 2022. „Pri uvedených opatreniach vzniká priestor na viac ako ročnú prípravu požadovanej zmeny legislatívy, ktorá tak môže byť účinná od 1. januára 2023,” uzavrelo ministerstvo.

Viac k témam: akčný plán, firmy, podnikanie, rodinné podniky
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulíkovo ministerstvo chce zabrániť úpadku rodinných firiem, chystá plán ich rozvoja © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -