Exmajiteľ Fatimy je vinný v kauze ohovárania Jankovskej, musí zaplatiť pokutu

0

2.9.2021
aktualizované 31. augusta o 19.24 hod.

Bývalého majiteľa trenčianskeho baru Fatima Ondreja Janíčka v kauze ohovárania a krivého obvinenia voči bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej v utorok Okresný súd Bratislava I uznal za vinného a uložil mu peňažný trest 160 eur.

Ak by ich nezaplatil, súd mu určil náhradný trest jedného mesiaca väzenia. Dôvodom stíhania Ondreja Janíčka bol list, ktorý zaslal v roku 2013 viacerým štátnym inštitúciám. V ňom tvrdil, že Monika Jankovská ešte ako sudkyňa v roku 2002 zobrala úplatok štyri milióny korún za odsúdenie jeho a ďalších osôb.

Tým jej podľa sudcu Jána Goliana mohol spôsobiť trestné stíhanie za prijímanie úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný na mieste podal odvolanie.
Ostatné dôkazy
Golian uviedol, že v pri rozhodnutí neprihliadal na výpoveď stíhanej Moniky Jankovskej, keďže vo viacerých skutočnostiach klamala. „Súd sa teda zameral na ostatné dôkazy potrebné pre posúdenie veci,” povedal.

Zároveň kritizoval mediálny tlak, ktorý podľa neho vyvolával aj obžalovaný, či už príspevkami na sociálnej sieti alebo stretávaním sa s politikmi.

Zároveň poukázal na komunikáciu z aplikácie Threema, ktorá Moniku Jankovskú podľa neho usvedčuje z viacerých trestných činov. V jednej z diskusií písala totiž podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, že za kauzu známu ako Fatima nemala žiaden finančný prospech.
Rozhovoril sa až po rokoch
Obžalovaný tiež podľa sudcu nevysvetlil, prečo o skutku z roku 2002 začal hovoriť až v roku 2013. Zdôraznil pri tom, že v rokoch 2002 až 2006 bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý bol pred nástupom do funkcie špeciálneho prokurátora jeho obhajcom.

Zároveň Golian povedal, že Ondrejovi Janíčkovi uložil najnižší trest, aký mohol. Keby sa bol priznal, podľa Goliana by zvážil upustenie od potrestania.
Zmätočný rozsudok
Golian zároveň na margo Moniky Jankovskej skonštatoval jej negatívny vplyv na justíciu. Uviedol však, že aj ona si zaslúži ochranu pred krivým obvinením. Ondrej Janíček po pojednávaní označil rozsudok za zmätočný, pričom podľa neho sudca v odôvodnení „pomiešal hrušky s jablkami”.

Ako dôkaz bola v dnešnom konaní prečítaná aj obžaloba, ktorú na Moniku Jankovskú v kauze známej ako Fatima nedávno podal Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa nej bývalá štátna tajomníčka v roku 2018 ovplyvnila výpoveď svedka Michala Vidu, ktorý pôvodne vypovedal v prospech Ondreja Janíčka. Podľa obžaloby sa na skutku podieľal aj jej svat Peter V. a bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K.

V prípade spolupráce svedkovi sľúbili priaznivé rozhodnutie v jeho trestnej veci, v opačnom prípade odsúdenie. Výpoveď sa na pokyn Róberta K. nahrávala na kameru. Zároveň mali byť zmanipulované SMS medzi Vidom a Ondrejom Janíčkom, aby bol Ondrej Janíček podozrivý z manipulácie svedka.

Viac k témam: kauza Fatima, ohováranie, Okresný súd Bratislava I
Zdroj: Webnoviny.sk – Exmajiteľ Fatimy je vinný v kauze ohovárania Jankovskej, musí zaplatiť pokutu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -