Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský bol prepustený na slobodu, generálna prokuratúra zrušila obvinenia

0

1.9.2021
aktualizované 31. augusta 14:31

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský ide na slobodu. Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zrušil uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo dňa 11. marca a 13. apríla, ktorými vzniesol obvinenie voči Vladimírovi Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania.

Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná. Námestník taktiež zrušil obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi pre prečin podplácania. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.
Neboli splnené zákonné podmienky
„Námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky po preskúmaní veci dospel k záveru, že neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a pre absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali,“ uviedla hovorkyňa.

Anonymizované uznesenie námestníka generálneho prokurátora Slovenskej republiky, z ktorého vyplývajú podrobné dôvody rozhodnutia, bude uverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.
Vo väzbe bol 175 dní
Pčolinský po prepustení z väzby na slobodu uviedol, že pozná zdôvodnenie Generálnej prokuratúry SR o zrušení obvinení voči jeho osobe. Zdôvodnenie má 75 strán a je tam asi desať porušení Trestného zákona a Trestného poriadku a ďalších právnych predpisov.

O obvineniach, ktorým čelil, si myslí to isté ako námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera. „Od počiatku boli nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách,“ povedal Pčolinský, ktorý vo väzbe strávil 175 dní.

Na otázku, ako vníma to, že Najvyšší súd SR mu 25. augusta zamietol sťažnosť a ponechal ho vo väzbe, Pčolinský odpovedal, že súdy pri rozhodovaní o väzbe nejdú do hĺbky.
So Žilinkom mal pracovný vzťah
„Pri rozhodovaní o väzbe sa súd na veci pozerá úplne inak, ako sa pozerá pri rozhodovaní o vine a treste,“ pokračoval. O tom, aká bola podľa neho motivácia na jeho obvinenie, Pčolinský hovoriť nechcel.

„Tých motivačných línií tam vidím viacero vzhľadom na informácie, ktoré som mal predtým, ako som bol zadržaný. Ale zatiaľ o nich nebudem hovoriť. Časť z nich som zaslal, keď som bol riaditeľom Slovenskej informačnej služby, vybraným ústavným činiteľom. Čiastočne niektoré veci obsahovali trestné oznámenia, ktoré som podával z väzby a ďalšie veci si nechám na ďalší vývoj,“ skonštatoval.

Uviedol tiež, že s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom sa pozná od roku 2010 a mali pracovný vzťah.
Úrad špeciálnej prokuratúry nemá rozhodnutie
Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nebolo doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora o zrušení obvinenia voči Pčolinskému. Ako uviedlo ÚŠP v stanovisku, v pondelok 30. augusta predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval vo veci obžalobu. Stanovisko ÚŠP poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„V predmetnej veci bola v rámci konania a rozhodovania o väzbe štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu SR s ôsmimi sudcami a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie. Vo všetkých štyroch prípadoch konštatovali zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného ako aj dôvodnosť väzby,“ skonštatoval ÚŠP.

Úrad tiež zdôraznili, že od svojho vzniku nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom SR.

Viac k témam: oslobodenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský bol prepustený na slobodu, generálna prokuratúra zrušila obvinenia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -