Kováčik požiadal o odňatie prípadu Úradu špeciálnej prokuratúry, na súd prišiel aj Fico (video)

0

13.8.2021
aktualizované 12. augusta 16:09

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik požiadal, aby Generálna prokuratúra SR odňala jeho prípad Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a pridelila ho inej prokuratúre.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku to vo štvrtok oznámil prokurátor Michal Šúrek, ktorý v procese s Dušanom Kováčikom zastupuje ÚŠP. Zároveň Dušan Kováčik vzniesol námietku zaujatosti voči Šúrekovi.
O námietke nebude rozhodovať
Ako Šúrek povedal na súde, o námietke zaujatosti rozhodovať nebude, nakoľko vec sa nachádza už v súdnom konaní a on je len jednou zo strán v spore. Rovnako sa vyjadril aj o žiadosti na odňatie a prikázanie veci.

Súd sa vo štvrtok tiež v prípade Dušana Kováčika zaoberal oboznamovaním listinných dôkazov vrátane žiadosti údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku prezývaného Kudla o prepustenie z väzby v roku 2017 a tiež rozhodnutia súdu o jeho prepustení.
Makóovi neoprávnene dával informácie
Čítali sa tiež výpovede týkajúce sa údajnej prípravy vraždy policajného vyšetrovateľa Jána Čurillu. Dušan Kováčik totiž podľa obžaloby v tomto prípade neoprávnene poskytoval informácie o veci bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi.

Ako listinný dôkaz bol tiež oboznámený audit trestných vecí dozorovaných Dušanom Kováčikom, ktorý ešte v júni tohto roku zverejnila Generálna prokuratúra SR.
Dôkazom je aj Čižnárov podnet
Podľa výsledkov je v prípade piatich trestných vecí, ktoré dozoroval Dušan Kováčik, opodstatnená potreba začatia trestného stíhania pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôkazom v procese je tiež podnet, ktorý v roku 2017 zaslal vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej.

V ňom konštatoval, že súdom schválenú peňažnú záruku 100 000 eur, ktorú zložila manželka Ľubomíra Kudličku za jeho prepustenie z väzby, považuje za neprimerane nízku a kritizoval rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie.
Dömötör zopakoval, prečo ho odsúdili
V procese s Kováčikom vypovedal bývalý člen skupiny takáčovcov Csaba Dömötör. Toho len minulý týždeň Okresný súd Bratislava III (OS BA III) odsúdil na podmienečný trest pre trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Na otázku obhajcov Dušana Kováčika, aký bol dôvod tohto odsúdenia povedal, že ho obvinený Peter Petrov prezývaný Tiger naviedol, aby vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre za účelom prepustenia jeho kamaráta Mateja Zemana z väzby.

Konkrétne Dömötör na polícii povedal, že spolu s Matejom Zemanom viezli úplatok 100 000 eur na stretnutie s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Františkom Böhmom a bývalým šéfom daňových kriminalistov Ľudovítom Makóom. Podľa rozsudku OS BA III sa na základe tejto výpovede Makó aj Böhm neskôr dostali do väzby.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Dömötör Kováčika nepoznal
„Stále trval na tom, že musím myslieť na to, že mám malé dieťa, aby ma nezavreli,” povedal Dömötör o Petrovi Petrovovi. Pokiaľ ide o Dušana Kováčika, Dömötör uviedol, že ho nepozná a tiež nevie nič o tom, že by mal prijať 50 000 eur.

Obžalovaný v tejto súvislosti pripomenul, že výpoveď Dömötöra, v ktorej nepravdivo uviedol, že videl peniaze ako aj ich odovzdanie Makoóvi a Böhmovi, je súčasťou spisu v jeho prípade.

Podľa výpovede Mateja Zemana totiž malo spomenutých 100 000 eur slúžiť na zabezpečenie prepustenia Ľubomíra Kudličku z väzby. Dušan Kováčik tiež zdôraznil, že svedok krivú výpoveď urobil pred tým istým vyšetrovateľom, ktorý mal na starosti jeho prípad. V tejto súvislosti označil vyšetrovateľa za zaujatého.
Zeman zaslal ospravedlnenie
Rovnako ako Dömötöra pre krivú výpoveď alebo marenie spravodlivosti obvinili aj Petra Petrova a Mateja Zemana. Polícii sa ich však nepodarilo zadržať a momentálne je na nich vyhlásené pátranie. Matej Zeman pritom už vypovedal v procese s Dušanom Kováčikom a vo štvrtok bol predvolaný opätovne. Podľa sudkyne však súdu zaslal ospravedlnenie.

Ako svedok na súde vypovedal aj podnikateľ Ján Buocik. Ten však povedal, že o skutkoch v obžalobe proti Dušanovi Kováčikovi nemá „ani šajnu”. Na súd ho predvolali z dôvodu, že podľa výpovede Mateja Zemana on poskytol peniaze určené na prepustenie Kudličku.

Svedok to však rezolútne poprel s tým, že s Matejom Zemanom spolupracoval len raz na predaji nehnuteľnosti pred štyrmi alebo piatimi rokmi. „On to má celé vymyslené, potreboval odpovede na vaše otázky a ja som sa mu hodil do tej skladačky,” povedal Buocik sudkyni.
Fico verí vo víťazstvo spravodlivosti
Na súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sa na Špecializovaný trestný súd do Pezinka vo štvrtok ako verejnosť prišiel pozrieť expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Ako uviedol pre médiá, celú záležitosť považuje za politický proces a frašku. Jediným svedkom proti Dušanovi Kováčikovi je podľa neho „udavač” Ľudovít Makó, z ktorého médiá robia celebritu.

Fico doplnil, že dúfa v prípade Dušana Kováčika vo víťazstvo spravodlivosti. „Je to komplot voči jeho osobe,” dodal Fico.

Pojednávanie bude pokračovať v piatok 13. augusta.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Trvá na svojej nevine
Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Bývalý špeciálny prokurátor však trvá na svojej nevine. Stíhaný je väzobne.

Viac k témam: súdy, takáčovci, zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Kováčik požiadal o odňatie prípadu Úradu špeciálnej prokuratúry, na súd prišiel aj Fico (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -