Bratislavu čakajú dva protesty proti výhodám pre zaočkovaných, polícia pripravuje bezpečnostné opatrenie

0

6.8.2021
aktualizované 4. augusta 16:26

Vo štvrtok 5. augusta sa budú v Bratislave opäť konať protesty proti výhodám pre zaočkovaných a protipandemickým opatreniam.

Jedno z avizovaných zhromaždení by sa malo začať o 8:00 na Hodžovom námestí pred Grasalkovičovým palácom, druhé zase vo štvrtok ráno pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. K účasti sú občania podnecovaní prostredníctvom sociálnych sietí.

Bratislavská polícia z tohto dôvodu vyzýva občanov, ktorí sa neplánujú zúčastniť na verejných zhromaždeniach vo štvrtok 5. augusta v Bratislave, aby sa vyhli miestam ich konania. Apelujú aj na vodičov, aby sa tiež vyhli týmto miestam a rešpektovali pokyny polície.
Výzva pre protestujúcich
Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff. Zároveň polícia vyzvala občanov, ktorí sa chcú zúčastniť na zhromaždeniach, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov.
Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
KR PZ v Bratislave v súvislosti s týmito verejnými zhromaždeniami pripravuje bezpečnostné opatrenie. „Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej ako aj kriminálnej polície. Tak ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom,“ uviedol Szeiff.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Pred Prezidentským palácom protestujú stovky ľudí proti výhodám pre zaočkovaných (fotografie)

Situáciu v cestnej premávke budú monitorovať dopravní policajti. Dodal, že v prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti, polícia využije intervenčný zásah poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať.

Hovorkyňa Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy Barbora Krajčovičová skonštatovala, že oproti minulotýždňovému protestu bude výkon služby mestskej polície v rámci bezpečnostného opatrenia výrazne posilnený. „Mestskí policajti budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku v oblasti protestu, ale aj na ďalších miestach, kde je predpoklad zhromažďovania väčšieho počtu ľudí,“ priblížila.
Zatvoria Prezidentskú záhradu
Podobne ako štátna polícia, aj tá mestská je pripravená v prípade narušenia verejného poriadku či páchaniu protiprávnej činnosti zasiahnuť. Zároveň posilňujú monitoring verejných priestorov prostredníctvom mestského kamerového systému, ktorých zábery umožnia hliadkam efektívne reagovať a zasiahnuť na miestach, kde vznikajú konfliktné situácie.

Tieto zábery pomôžu aj spätne dohľadať a identifikovať páchateľov. Účastníkov protestu vyzývajú, aby svoj názor vyjadrili v pokoji a zdržali sa aktivít, ktoré strpčia život ľuďom v Bratislave.

Mestská časť Staré Mesto tiež vo štvrtok a piatok uzatvorí Prezidentskú záhradu. „Ide o bezpečnostné opatrenie súvisiace so zhromaždením občanov, očakávanou vysokou koncentráciou ľudí a s tým súvisiacim rizikom poškodenia mobiliáru záhrady,” vysvetľuje mestská časť a dodáva, že zhromaždenia sú naplánované až do 28. augusta. „Pravdepodobnosť, že záhrada bude zatvorená aj po iné dni je preto vysoká,” dodáva.


Dopravný podnik pripravuje odklon MHD
Na prípadný odklon liniek mestskej hromadnej dopravy v okolí Hodžovho námestia sa pripravuje aj Dopravný podnik Bratislava (DPB). „V spolupráci s políciou sa opäť pripravujeme na odklon minimálne jedenástich autobusových a trolejbusových liniek, ktoré budú v prípade zablokovaných ulíc a križovatiek na Hodžovom námestí premávať po obchádzkových trasách,” informuje DPB na sociálnej sieti.

V uliciach budú pripravené aj záložné vozidlá, ktoré posilnia jednotlivé spoje. „Posilnili sme aj tím dispečerov, ktorých bude celkovo 15, a to priamo v teréne aj v centrále DPB,” uvádza ďalej dopravný podnik s tým, že v prípade ďalších neohlásených verejných zhromaždení budú reagovať operatívne.

„Cestujúcim odporúčame, aby si vyhradili väčšiu časovú rezervu, alebo ak to situácia dovolí, aby sa uvedeným úsekom vyhli,” upozornil DPB, ktorý bude situáciu počas zhromaždení monitorovať a o aktuálnej situácii informovať prostredníctvom internetu a informačných tabúľ priamo na zastávkach.


Vallo odsúdil protesty
K plánovaným protestom sa vyjadril aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý ich na sociálnej sieti odsúdil.

„Bratislavu považujem za otvorené a tolerantné mesto. Dnes však sledujem otvorené výzvy, aby v najbližších dňoch prišli ľudia z celého Slovenska do Bratislavy blokovať dopravu. Nie vyjadriť svoj názor, ale blokovať dopravu a strpčiť tak život ľuďom v našom meste,” upozornil primátor.

„Policajný prezident povedal, že si musíme zvyknúť aj na prejav názoru, ktorý nás obmedzuje,” uviedol Vallo s tým, že toto vyjadrenie plne rešpektuje.
Požiadali o ochranu Bratislavy
V aktuálnej epidemickej situácii však primátor vidí zásadný rozdiel medzi prejavením názoru a vystavením obyvateľov hlavného mesta situácii, ktorá môže ohroziť ich zdravie či sprísniť epidemické opatrenia.

„Krajské riaditeľstvo policajného zboru sme na dnešnom koordinačnom stretnutí požiadali o ochranu Bratislavy. Našou oprávnenou požiadavkou je ochrana nášho mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov sa rozhodla čeliť tretej vlne pandémie zodpovedným správaním, odporúčaniami vedeckých autorít a dodržiavaním bezpečnostných a hygienických pravidiel. Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované mesto,” uzavrel primátor.

Viac k témam: demonštrácia, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, pandemické opatrenia, protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavu čakajú dva protesty proti výhodám pre zaočkovaných, polícia pripravuje bezpečnostné opatrenie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -