Sloboda zvierat by prísne obmedzila predaj zvierat cez inzerciu, odštartovala aj ďalšiu kampaň

0

3.8.2021 Sloboda zvierat odštartovala kampaň za prísne obmedzenie predaja zvierat cez inzerciu. Organizácia to oznámila v tlačovej správe, ktorú zaslala Kristína Devínska zo Slobody zvierat. Cieľom kampane je obmedziť fungovanie nelegálnych množiarní, v ktorých sú zvieratá často držané v zlých podmienkach.

Slovensku patrí medzi krajinami Európskej únie smutné prvenstvo v počte nelegálne množených psov a mačiek. Cieľom množiarní je, aby sučky psov či mačky odrodili čo najväčší počet šteniat a mačiatok, na ktorých množitelia následne zarábajú predajom cez inzeráty.

„Apelujeme najmä na inzertné stránky, aby dôkladne kontrolovali identifikačné údaje inzerentov, pôvod zvierat aj ich životné podmienky a tým eliminovali anonymitu inzerátov,“ uviedla Sloboda zvierat v tlačovej správe.
Zvieratá by sa nemali inzerovať
Podľa Slobody zvierat by mal platiť úplný zákaz inzercie na predaj živých zvierat. Ponúkať zvieratá by mali jedine útulky, karanténne stanice, občianske združenia, ktoré majú v náplni priamu záchranu zvierat, chovné stanice ponúkajúce čistokrvných psov s preukazom pôvodu a fyzické osoby.

Aj v prípade fyzických osôb by však nemalo ísť o predaj zvieraťa ale výhradne o darovanie. Medzi podmienkami by pritom malo byť zakotvené, že zviera bude mať minimálne šesť mesiacov, bude zaregistrované v centrálnom registri zvierat dlhšie ako štyri mesiace a bude mať prerezaný chrup. Podobná úprava funguje od roku 2017 v Rakúsku.
Množiarňam ide len o zisk
Jediným cieľom nelegálnych množiarní je finančný zisk. Zvieratá preto žijú často v stiesnených podmienkach, majú nedostatok veterinárnej starostlivosti či potravy a sú často vystavované zlému zaobchádzaniu.

Následky zaobchádzania sa prejavujú neskoršími problémami so správaním zvierat, akými sú extrémna ustráchanosť či agresivita. Často sú krížené aj pokrvne, napríklad otec s dcérou, v dôsledku čoho sa im rodia mláďatá s nádorovými ochoreniami, degeneratívnymi poruchami pohybového aparátu, hluchotou, slepotou či inými ťažkosťami.

Sloboda zvierat v roku 2020 prijala do svojich útulkov viac ako 300 psov od množiteľov. Jednalo sa zväčša o “vyrodené“ suky, ktoré v dôsledku zlého zaobchádzania nedokázali priviesť na svet ďalšie mláďatá. Náklady na veterinárnu starostlivosť o ne dosiahli výšku takmer 40-tisíc eur.

Viac k témam: inzeráty, kampaň, množiarne psov, psy
Zdroj: Webnoviny.sk – Sloboda zvierat by prísne obmedzila predaj zvierat cez inzerciu, odštartovala aj ďalšiu kampaň © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -