Pigmenty LANXESS sú šetrné k životnému prostrediu a vhodné pre bioplasty

0

29.7.2021
Pigmenty Colortherm sú ideálne pre zafarbenie obnoviteľných plastov
Globálna výrobná kapacita pre bioplasty rastie každý rok o 7 percent, dopyt po pigmentoch na ich sfarbenie prirodzene stúpa

Divízia anorganických pigmentov (IPG) spoločnosti LANXESS ponúka výrobcom bioplastov jedinečnú službu, ktorá im umožňuje farbiť ich produkty bezpečným spôsobom. Poskytuje im odporúčania týkajúce sa maximálnej koncentrácie pigmentov oxidu železitého Colortherm v biologicky rozložiteľných plastových prípravkoch s nízkym obsahom ťažkých kovov. Výrobca predmiešaných zmesí potom môže okamžite vyvinúť receptúry pre výrobu bioplastov a spoľahlivo splniť príslušné limity bez potreby skríningu pigmentov.

“Naše pigmenty oxidu železa Colortherm sú ideálne na farbenie obnoviteľných plastov,” hovorí Stefano Bartolucci, manažér globálneho segmentu trhu plastov spoločnosti IPG a dodáva: “Na základe odporúčaného dávkovania pigmentu môžu výrobcovia tuhých prísad pre výrobu plastov okamžite vyvinúť individuálne receptúry pre farebné biologicky odbúrateľné plasty. Nepotrebujú už náklade triediť pigmenty.”.

Vďaka pigmentom Colortherm od spoločnosti LANXESS na báze oxidov železa, ktoré na rozdiel od alternatívnych produktov na trhu preukázateľne takmer neobsahujú ťažké kovy, je možné spoľahlivo splniť limit pre biologicky odbúrateľné plasty aj pri vysokom obsahu pigmentov.

Vzhľadom na regulované hodnoty ťažkých kovov sa niektoré triedy pigmentov nemôžu používať na farbenie biologicky rozložiteľných plastov vyrobených z obnoviteľných alebo fosílnych zdrojov. To je napríklad prípad pigmentov na báze niklu, chrómu alebo medi.
Dopyt po “zelených” výrobkoch rastie
Celosvetová výrobná kapacita bioplastov sa každoročne zvyšuje o 7 percent. Medzi tieto výrobky patria nielen biologicky nerozložiteľné plasty vyrobené z prírodných surovín, ale aj biologicky rozložiteľné plasty vyrobené z obnoviteľných alebo fosílnych zdrojov. Spoločnosť LANXESS odhaduje, že do roku 2025 sa ročne vyrobí približne 2 800 kiloton (kt) bioplastov, z toho 1 800 kt je biologicky rozložiteľných. Tento trend je okrem iného spôsobený diskusiou o mikroplastoch, úsilím o zabezpečenie zdrojov a politikami v oblasti plastového odpadu v mnohých krajinách sveta.

“Zelené” výrobky, recyklovateľnosť a obnoviteľnosť sú veľmi žiadané a vyžadujú si obrovské zmeny v priemysle, pretože biologicky rozložiteľný plast musí pred predajom spĺňať všetky príslušné normy pre použitie v rôznych častiach sveta. Platí niekoľko regulačných smerníc vrátane európskej normy EN 13432:2000 a americkej normy ASTM D 6400. Colortherm od spoločnosti LANXESS zaručuje, že obidve tieto normy možno ľahko splniť v súlade s odporúčaniami.

Komplexná ponuka na farbenie plastov
Anorganické pigmenty spoločnosti LANXESS sa vo veľkej miere používajú na farbenie plastov pre širokú škálu aplikácií. “Naše pigmenty môžu zlepšiť vlastnosti plastov, zvýšiť ich nákladovú efektívnosť a flexibilitu výroby. Naši špecialisti na aplikácie môžu tiež pomôcť zákazníkom na celom svete nájsť riešenia ich požiadaviek,” hovorí Bartolucci. Nemecká spoločnosť LANXESS prevádzkuje celosvetovú sieť najmodernejších laboratórií a technických aplikačných zariadení.

Pigmenty oxidu železitého Colortherm spoločnosti LANXESS sú k dispozícii v červenej, žltej, hnedej a čiernej farbe, ako aj v mnohých stredných odtieňoch. Nevyžadujú si špeciálne označovanie, ani nie sú klasifikované ako nebezpečné látky. Trvalo vysoká kvalita výrobkov sa dosahuje systematickým používaním kontrolovaných surovín v kombinácii s nepretržitou kontrolou kvality. Výroba prebieha v súlade s najvyššími štandardmi udržateľnosti.

Viac informácií o produktoch a službách spoločnosti LANXESS nájdete na stránke www.bayferrox.com.
Nemecký LANXESS patrí medzi svetovú špičku v špeciálnej chémii
Spoločnosť LANXESS je vedúcim chemickým koncernom, ktorý v roku 2019 dosiahol obrat 6,8 miliardy EUR a v súčasnosti zamestnáva približne 14 400 zamestnancov v 33 krajinách. Kľúčovým odvetvím podnikania spoločnosti LANXESS je vývoj, výroba a predaj chemických medziproduktov, aditív, špeciálnych chemikálií a plastov. LANXESS je členom popredných indexov trvalej udržateľnosti Dow Jones Sustainability Index (DJSI World a DJSI Europe) a FTSE4Good.

Viac informácií o firme sa nachádza na www.lanxess.com a sociálnych sieťach twitter.com/LANXESS, facebook.com/LANXESS, linkedin.com/company/lanxess a youtube.com/lanxess.

Informačný servis

Viac k témam: bioplasty, IPG, LANXESS, pigmenty, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Pigmenty LANXESS sú šetrné k životnému prostrediu a vhodné pre bioplasty © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -