ZMOS upozorňuje na eurofondovú depresiu, plánuje sa stretnúť s Remišovou i Vlčanom

0

28.7.2021 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa listom obrátilo na vicepremiérku Veroniku Remišovú a ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. V liste upozorňuje na mimoriadne vážne problémy s končiacim eurofondovým obdobím a rovnako aj s nábehom na nové programové obdobie Európskych investičných a štrukturálnych fondov.

ZMOS o tom informoval v utorok s tým, že v prostredí miestnej územnej samosprávy cítiť nervozitu, nedôveru aj negatívny prístup. Dôvodom je absencia informácií, vrátane parametrov nastavenia a vyčlenenia finančných zdrojov. ZMOS sa obáva, aby výsledkom tejto atmosféry nebolo ďalšie sklamanie a skepsa samospráv, ako oprávnených žiadateľov o eurofondy.
Viaceré problémy
ZMOS informoval listom o viacerých problémoch. Prvým je hrozba, že stratégie Miestnych akčných skupín (MAS) sa nezrealizujú kvôli časovému sklzu na strane Riadiaceho orgánu. Povinnosť podať poslednú žiadosť o platbu v projektoch prijímateľov je do júna 2023. ZMOS preto za najdôležitejšie považuje, aby sa Riadiace orgány zaoberali podanými projektami, ktoré majú „na stole“.

ZMOS zároveň upozornil na potrebu dofinancovania zvýšených nákladov spojených s implementáciou eurofondových projektov spôsobených dlhotrvajúcimi postupmi a procesmi zo strany kompetentných riadiacich a sprostredkovateľských orgánov v trvaní od jedného do troch rokov.
Absentuje implementačná štruktúra
ZMOS listom upozornil aj na absentujúcu implementačnú štruktúru v návrhu Partnerskej dohody EŠIF 2021 – 2027, ktorú považuje za nedostatočnú. ZMOS tiež vníma avizovaný zámer vytvorenia regionálnych centier ministerstva regionálneho rozvoja za nepostačujúci a v predloženom návrhu ho odmieta.

„Na základe spomenutých problémov a v zmysle rozhodnutia Rady ZMOS požiadalo združenie vicepremiérku Remišovú a agroministra Vlčana o stretnutie k predstaveniu návrhov ucelených riešení, ktoré budú minimalizovať eurofondovú depresiu, ktorá sa postupne stáva súčasťou vnímania investičných a štrukturálnych fondov na lokálnej úrovni,” uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Viac k témam: eurofondy, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – ZMOS upozorňuje na eurofondovú depresiu, plánuje sa stretnúť s Remišovou i Vlčanom © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -