Ruské úrady zablokovali desiatky webstránok spojených s opozičným lídrom Navaľným

0

28.7.2021 Ruské úrady zablokovali prístup na webstránku uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného a desiatky webov jeho blízkych spojencov. V pondelok o tom informoval Navaľného tím.

Stalo sa tak v čase rastúceho vládneho tlaku na podporovateľov opozície, nezávislých novinárov a ľudskoprávnych aktivistov pred parlamentnými voľbami v krajine.
Putin sa chce udržať pri moci
Septembrové hlasovanie je široko vnímané ako súčasť snáh prezidenta Vladimira Putina poistiť si vládu ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2024.

Šesťdesiatosemročný líder, ktorý je pri moci už viac ako dve desaťročia, vlani pretlačil ústavné zmeny, ktoré mu potenciálne umožnia udržať sa až do roku 2036.

Navaľného webstránka, rovnako ako web jeho hlavného stratéga Leonida Volkova a jeho dlhoročnej spojenkyne Ľubov Sobolovej, boli v pondelok nedostupné.

Nedalo sa dostať ani na webstránky Navaľného Nadácie pre boj proti korupcii a siete asi 40 regionálnych kancelárií, ktoré ruská vláda minulý mesiac postavila mimo zákona, keď ich označila za extrémistické skupiny.
Vraj propagovali extrémistov
Nedostupný bol aj web odborovej organizácie Aliancia lekárov, ktorú Navaľnyj podporuje, a tiež webstránka vyzývajúca na jeho oslobodenie.

Podľa ruského orgánu pre dohľad nad médiami Roskomnadzor bol prístup na všetky weby zablokovaný na príkaz úradu generálneho prokurátora.

V reakcii, ktorú Roskomnadzor poskytol agentúre Interfax, potvrdil zablokovanie webstránok s tým, že boli „používané na propagandu“ extrémistických skupín.
Sledovať môžu sociálne médiá
Navaľného blízky spolupracovník Ivan Ždanov sa prostredníctvom Instagramu vyjadril, že politikov tím blokovanie webov „neprekvapilo“ a boli naň teda „pripravení“.

Podporovateľov zároveň vyzval, aby Navaľného tím a jeho členov sledovali na sociálnych médiách, „kde je ťažšie nás zablokovať“ a stiahli si aplikáciu s najnovšími výsledkami vyšetrovania a tiež projektom Smart Voting.

„Aplikácia sa momentálne nedá zablokovať,“ napísal.

Viac k témam: ruská opozícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruské úrady zablokovali desiatky webstránok spojených s opozičným lídrom Navaľným © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -