Minister Mikulec bude čeliť odvolávaniu v septembri, v pléne opäť chýbali poslanci

0

27.7.2021
aktualizované 26. júla 2021, 12:52

Mimoriadna schôdza parlamentu k odvolávaniu Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra bude počas septembrovej riadnej schôdze. Plénum v pondelok totiž ani druhýkrát nebolo uznášaniaschopné.

V rokovacej sále sa niečo po 10:00 prezentovalo iba 45 poslancov. Najbližšia riadna schôdza Národnej rady SR (NR SR) sa začína 16. septembra.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Plénum nebolo k predmetnému bodu dvakrát uznášaniaschopné ani v nedeľu 25. júla. Najprv sa prezentovalo 63 poslancov, po 30-minútovej prestávke 66 členov zákonodarného zboru.
Kollár požiadal o zvolanie koaličnej rady
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár ešte predtým požiadal o zvolanie koaličnej rady. Jediným bodom mala byť otázka ďalšieho zotrvania Mikulca a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách.

Hnutie je totiž presvedčené, že veci zašli tak ďaleko, že sa to nedá ďalej zametať pod koberec. Predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský je dokonca toho názoru, že Mikulec a Kovařík by mali zo svojich funkcií odstúpiť. Naopak, ministrovi vnútra vyjadrilo podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) či strana Za ľudí.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš v reakcii na to uviedol, že koaličná rada sa bude konať, keď sa Boris Kollár vráti zo zahraničia. Bližší termín však nekonkretizoval. Podľa slov ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) tam Boris Kollár šiel „na otočku” odniesť lieky svojej mame.
Mikulec má podporu OĽaNO
Zároveň na tlačovej konferencii uviedol, že hnutie naďalej stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Opozičné strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) to podľa neho s odvolávaním ministra vnútra nemyslia vážne, dôkazom čoho je fakt, že v pondelok neprišli na rokovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej mal byť Mikulec odvolávaný. V rokovacej sále pritom nebol prítomný ani samotný minister.

„Strany Hlas-SD a Smer-SD len chcú vyvolávať chaos. Robia všetko pre to, aby vyšetrovanie korupčných káuz zastavili. Minister Mikulec vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme dôvod na jeho odvolanie,” dodal Šipoš.
Parlamentná obštrukcia
Na pondelkovú neúčasť na mimoriadnej schôdzi v parlamente reagovala aj strana Hlas-SD. Vo svojom stanovisku uviedla, že neúčasť nezaradených poslancov parlamentu a členov strany Hlas-SD je bežnou parlamentnou obštrukciou. Hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková doplnila, že žiaden z poslancov strany nie je na dovolenke.

„Všetkých 11 poslancov za stranu Hlas – sociálna demokracia bolo počas celého víkendu v Národnej rade SR. Schôdza o odvolávaní ministra Mikulca sa mala začať v nedeľu, pričom na dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Taký istý prístup avizovali aj na dnešný deň,” priblížila Medveď Macíková.
Koalícia sa bojí odvolávania
Vládna koalícia tak podľa Hlasu-SD jasne odkázala opozícii aj celej slovenskej verejnosti, že sa bojí schôdze o odvolávaní ministra, keďže sama nie je v jeho podpore jednotná.

Hlas-SD aj naďalej považuje Romana Mikulca za najslabšieho ministra v histórii Slovenska a je pripravená podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude v septembri. „Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina,” dodala Medveď Macíková.
Informácie okolo Mikulca sú podľa Fica hrozné
Aj predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico zdôraznil, že celý poslanecký klub strany bol v nedeľu 25. júla pripravený rokovať o vyslovení nedôvery Mikulcovi. Vládnej koalícii vytkol, že to boli práve jej predstavitelia, ktorí povedali, že mimoriadna schôdza nebude, ale bude sa konať až v septembri.

„Dôvod je veľmi jednoduchý. Bojíte sa tohto odvolávania, pretože informácie, ktoré sa objavujú okolo pána Mikulca, sú hrozné,” priblížil Fico v stanovisku, ktoré zaslal hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Vládnu koalíciu preto vyzval, aby radšej verejnosti ozrejmila, čo plánuje s ministrom vnútra robiť.
Nezvláda riadenie ministerstva
V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra je podozrivý z korupcie. Rovnako hovoria o tom, že Mikulec pri výkone svojej funkcie zneužíva právomoci a nezvláda riadenie rezortu.

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického boja,” dodali. Opätovne spomínajú aj takzvaných univerzálnych svedkov.
Video: Rokovanie parlamentu

Viac k témam: mimoriadna schôdza parlamentu, odvolanie z funkcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Mikulec bude čeliť odvolávaniu v septembri, v pléne opäť chýbali poslanci © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -