Na Slovensku pribúdajú dlhodobo nezamestnaní, za jediný rok stúpol ich počet o takmer 50 percent

0

27.7.2021 Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu júna tohto roka 96,4 tisíca ľudí, ktorí boli bez práce viac ako jeden rok. V porovnaní s májom tak počet dlhodobo nezamestnaných stúpol o 969. Medziročne ide o nárast o 48 percent, teda o 31,4 tisíca dlhodobo nezamestnaných. Vyše jedného roka sú tak bez práce štyria z desiatich evidovaných nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac dlhodobo nezamestnaných sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu júna išlo o 25-tisíc nezamestnaných. Prispeli k tomu predovšetkým okresy Prešov, Vranov nad Topľou a Kežmarok, v ktorých počet nezamestnaných nad jeden rok presiahol 3,3 tisíca.
Najlepší je Trnavský kraj
V Košickom kraji nemalo v minulom mesiaci prácu viac ako jeden rok 23,7 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo takmer 4,7 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad jeden rok a v okresoch Michalovce, Košice-okolie a Rožňava cez 3,1 tisíca týchto osôb.

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako dvanásť mesiacov 17,9 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je dlhodobo nezamestnaných 5,3 tisíca ľudí.

Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad jeden rok na konci júna dosiahol 8,2 tisíca osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 6,6 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných ľudí predstavoval 5,2 tisíca. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako jeden rok 5,3 tisíca ľudí a v Trnavskom kraji 4,4 tisíca osôb.
Medzimesačne ide o pokles
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júni medzimesačne klesla o 0,16 percentuálneho bodu na 7,76 percenta. Úrady práce evidovali koncom júna 212 635 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti máju tohto roka ide o pokles o 4 527 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie za jún tohto roka predstavovala 8,37 percenta. Medzimesačne sa znížila o 0,10 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali v júni celkovo 229 394 ľudí bez práce, čo je o 2 835 osôb menej ako v máji tohto roka.

Viac k témam: dlhodobo nezamestnaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku pribúdajú dlhodobo nezamestnaní, za jediný rok stúpol ich počet o takmer 50 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -